torstai 17. joulukuuta 2009

Lapsuuden makuja


Lapsuudessani äiti teki kahdenlaista lihapiirakkaa jouluksi, toiseen tuli jauhelihatäyte ja toiseen kalatäyte. Taikina tehtiin aina kotona, modernisti ja kevyesti rahkavoitaikinana.En tiedä olisiko kaupasta valmista taikinaa voinut ostaakaan? Muuttaessani omaan asuntoon valmistaikinoita oli jo saatavavana, mutta niiden käyttäminen tuntui jotenkin kielletyltä. Nykyisin oikaisen surutta, en koskaan saisi aikaiseksi niin maukasta ja lehtevää taikinaa kuin valmiit ovat, ja käytän aikaani mieluummin johonkin muuhun kuin kaulimiseen ja kääntämiseen. Eilen tein iltapalalle lihapiirakan ja toinen jäi vielä pakastettavaksi mökille mukaan otettavaksi. Äidiltä perityn ohjeen täytteeseen ei tule kananmunaa. Yrittäjän äidin piirakassa oli kananmunaa, liekö se hämäläisen ja savolaisen lihapiirakan eroavaisuus?

VANHANAJAN LIHAPIIRAKKA

2 pakettia (a`500g) voitaikinaa

400g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl puuroriisiä
suolaa, mustapippuria
paprikajauhetta
( 1/2 prk tomaatti-basilika kevyt creme fraiche)
*
kananmuna voitelemiseen

1. Keitä riisi paketin ohjeen mukaan
2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit ja paista jauheliha murumaiseksi
3. Sekoita keitetty riisi ja jauheliha ja sipulit, mausta
4. Kaapista löytyi puolikas creme fraiche purkki, jonka lisäsin sekaan. Äidin versiossa sitä ei olisi.
5. Kauli sulaneet voitaikinat pellin kokoisiksi levyiksi. Levitä jauhelihariisiseos levyn toiselle puoliskolle. Kastele levyn reunat vedellä ja käännä toinen puolisko jauhelihariisiseoksen päälle. Painele reunat huolellisesti kiinni haarukalla. Päälle voi tehdä taikinan lopusta koristeitä. Äiti veti yleensä taikinapyörällä pitkiä nauhoja taikinasta ja tekin ristikon.
6. Voitele piirakat kananmunalla ja pistele haarukalla muutama reikä pintaan. Paista 200-asteessa noin 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti