keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Joululeivontaa

Viikonloppuna aloittelimme joululeivontaa. Aika suureellisesti sanottu, kuulostaa kuin meillä valmistauduttaisiin jouluun leipomalla useita kertoja. Varsinaisissa joululeivonnaisissa on harvoja, joista edes pidän. Joulukakkuja en saa koskaan onnistumaan (olenkohan edes kunnolla yrittänyt?) ja piparit ovat parhaita taikinana . Joulutortut maistuvat juuri uunista otettuina ja tomusokerilla silattuna pariin otteeseen. Yrittäjä tosin nimeää joulutortut lempi-joulu-leivonnaisekseen. Sunnuntaina tein yhdestä valmistaikinasta torttuja päiväkahville. Kun luumumarmeladin laittaa taiteltujen sakaroiden päälle, pysyvät ne paremmin kiinni ja ulkonäkökin on mielestäni kauniimpi. Osa tortuista jätettiin voitelematta kananmunalla, jotta pikkuneidin ystävätärkin pystyi niitä syömään.


Erilaisia pikkuleipäreseptejä olen bongaillut pitkin syksyä. Tämä ohje kuulosti helpolta ja herkulliselta, vain ainesten sekoitus ja tangot pellille. Vaivalloiset kaulimiset ja muottien kanssa sähläämiset puuttuivat kokonaan. Helppo ja herkullinen on lopputuloskin. Luin ohjeen vähän huonosti ja rouhin 2 levyä ja sulatin vain yhden, mutta se ei valmiissa kekseissä näkynyt (tai ainakaan minä en huomannut). Alkuperäisen ohjeen puolukat korvasin karpaloilla. Keksit ovat varsin makeita, joten karpaloiden määrää voisi lisätäkin tai suklaan määrää vähentää. Alkuperäinen ohje on Maku-lehdestä 6/08



VALKOSUKLAA-KARPALOKEKSIT
24 kpl

3 levyä (a´100g) valkosuklaata
50g voita tai margariinia
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100g kuivattuja karpaloita
2 munaa

1. Rouhi 1 suklaalevy sormenpäänkokoisiksi paloiksi, sulata loput suklaat voin kanssa
2. Sekoita kuivat aineet kulhossa, riko joukkoon munat, lisää voi-suklaaseos ja sekoita taikinaksi
3. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile pellille 2 pellin pituista ja 8 cm leveää nauhaa
4. Paista 200- asteessa n 15 minuuttia, kunnes tangot ovat kullanruskeita
5. Nosta pelti uunista ja katkaise virta, leikkaa tangot 2 cm viipaleiksi ja erottele toisistaan, anna jäähtyä pellillä kymmenen minuuttia ja nosta keksit vielä uunin jälkilämpöön vartiksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti