sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Paistia

Perjantaina yritimme käydä kaupassa ajatuksella. Tämä tarkoittaa, että ensin mietitään mitä tulevina päivinä syödään, sitten kurkistetaan kaappeihin ja kirjoitetaan ostoslista. Valmistamalla kaikille viikonlopun päiville (mukaanlukien perjantai-ilta) hyvää ruokaa reilu annos saadaan myös parille-kolmelle arkipäivälle ateria ja taas ollaankin viikonlopussa. Alunperin suunnittelin sunnuntaille paistia, mutta golf näytti sekoittavan lauantain ja sunnuntain, ja perjantaina oli aikaa eli paahtopaisti pääsi perjantain ohjelmaan. Perusohje on päässä, mutta googlailin lisukkeita ja päädyin pastanjauhajiin . Ja niin meillä käärittiin paisti sanomalehtiin aiemmin käytetyn folion sijasta. Tuloksena erittäin mehevä, tasainen punainen paisti.

NAUDAN PAAHTOPAISTI

1,3 kg paahtopaistia
rypsiöljyä
Maldon-suolaa
mustapippuria

1. Ota liha lämpenemään vähintään puoli tuntia ennen aterian valmistusta
2. Sivele paisti rypsisöljyllä ja paista kuumalla pannulla nopeasti joka puolelle väri
3. Laita paisti uunivuokaan ja lihapämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Paista 125- asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 58- astetta. Meillä pidetään punaisesta lihasta, kypsempää haluavat antavat paistin olla uunissa kunnes lämpömittari näyttää 62-65. Paistihan jatkaa kypsymistä vielä kääreessään. Kaada uunivuokaan valunut liemi kulhoon talteen kastiketta varten
4. Kaada lautaselle suolaa ja rouhittua mustapippuria ja kierittele paisti seoksessa. Kääri paistin ympärille ensin yksi voipaperi ja sen jälkeen useampia sanomalehden sivuja yksitellen. Jätä paisti lepäämään noin tunniksi.
5. Ota sanomalehdet pois paistin päältä. Kaada voipaperiin valunut liemi talteen kastiketta varten.
6. Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi

Paistin kaveriksi valmistuivat samasta osoitteesta lainatut sipulit (teinille ja pikkuneidille hunajaporkkanoita)

PUNASIPULIA UUNISSA

2 isoa punasipulia
2 rkl voita
1 rkl tuoretta timjamia
1 tl Maldon- suolaa

1. Kuori sipuleista uloin kerros pois ja tee yläosaan syvä ristiviilto
2. Sekoita pari ruokalusikallista voita, pieneksi hakattu timjami ja suola tahnaksi ja täytä viillot seoksella
3. Kääri sipulit folioihin ja laita paistin kaveriksi uuniin, paistoaika reilu tunti.

PAISTINKASTIKE

paistista valunutta lientä
1 dl kermaa
1-2 rkl mustaherukkahyytelöä
suolaa
mustapippuria

1. Kaada paistista valunut liemi kattilaan, lisää kerma ja mustaherukkahyytelö, anna kiehahtaa ja mausta





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti