sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Kivilahdenrannasta

Käydessämme viimeksi mökillä kolmisen viikkoa sitten, jätin suruissani muutaman korvasienen kasvamaan ollen varma niiden olevan entisiä ennen seuraavaa mökkimatkaa. Perjantaina mökille ajettaessa auto pysäytettiin tuttuun paikkaan ja koko perhe ryntäsi ulos. Kevät oli kohdellut sieniä hyvin ja pieneltä alueelta löytyi ainekset vähintään yhteen kastikkeeseen. Lauantaiaamuna muun perheen vielä nukkuessa pikkuneiti ja yrittäjä tekivät lähistön tuoreelle hakkuuaukealla retken ja saaliina oli reilu korillinen. Sienet tosin olivat erittäin hiekkaisia viime viikon rankkasateen vuoksi. Nyt sunnuntaiaamuna pääsin itsekin samaiselle paikalle täyttämään ämpärini. Ilta kuluu mukavasti sieniä keitellen. Korvasienihän on sisältää gyromitriini-nimistä solumyrkkyä. Tämä myrkky kuitenkin liukenee veteen ja poistuu keittämällä täysin.

KORVASIENTEN KÄSITTELY
Puhdista sienet hiekasta ja roskista, huuhtele. Keitä reilussa vesimäärässä: 1 osa sieniä, 3 osaa vettä 10 minuuttia. Huuhtele sienet ja keitä toisen kerran 10 minuuttia. Huuhtele sienet vielä kerran. Nyt sienet voi valmistaa ruuaksi tai pakastaa tulevan varalle.



KORVASIENIMUHENNOS

2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
voita
3 dl keitettyjä korvasieniä
5 dl kermaa
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
caynnepippuria
muskottia

1. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna korvasienet
2. Kuullota sipuleita voissa pari minuuttia, lisää sienet. Paista pari minuuttia lisää
3. Ripottele päälle vehnäjauhot, sekoita hyvin ja lisää kerma. Keitä hiljakseen 15 minuuttia
4. Mausta loppuvaiheessa suolalla, muskotilla ja ripauksella caynnepippuria
5. Tarjoile (suomalaisten) varhaisperunoiden kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti