sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Talvinen salaatti poron lisäkkeeksi

Eilinen poropata tarvitsi lisäkkeeksi jotain yhtä  voimakasta ja maanläheistä. Koska suomalaisittain parhaimmillaan ovat juurekset, otin ne pääraaka-aineeksi. Yrittäjä hoiti ruokaostokset ja minun kirjoittamallani ostoslistalla luki vain "juureksia". Hän osti mukavan lajitelman; porkkanoita, palan lanttua, palsternakan. Ostoskoriin päätyi myös pala retikkaa, jota en tähän ruokaan käyttänyt, vaan se saa odottaa tämänpäiväistä ateriaa. Lisäsin mukaan vielä jääkaapista löytyneitä punajuuria sekä bulguria ja linssejä, ja talvisen salaatin aineet olivat kasassa. Salaatti toimi erittäin hyvin poron kanssa, mutta riittäisi kasvissyöjälle ateriaksi yksinäänkin. Sillä niin bulgur kuin linssitkin toimivat proteiininlähteinä.  Molemmat voi myös korvata vaikka ohralla tai kuskusilla, sen mukaan mitä kaapeissa on. Sekä salaatti, että eilinen poropata riittivät viiden hengen aterialle.

TALVINEN JUURESSALAATTI

2 porkkanaa
2 pientä punajuurta
pala lanttua
pieni palsternakka

marinadi:
1/4 dl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
suolaa, mustapippuria myllystä
oksa rosmariinia

pieni punasipuli
1 valkosipuli
1 dl linssejä
1 dl bulguria
4 dl kasvislientä
lehtipersiljaa
1/2 dl kuivattuja karpaloita

kastike:
1/2 sitruuna
1/4 dl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
suolaa, mustapippuria myllystä

1. Pese juurekset, mutta älä kuori. Leikkaa punajuuret lohkoiksi, porkkanat, palsternakka ja lanttu tikuiksi. Punajuuri kypsyy hitaimmin eli leikkaa lohkot pienemmiksi kuin muut juurekset
2. Sekoita marinadin aineet ja lisää juurekset. Anna maustua ainakin 30 minuuttia
3. Poista punasipulista kuori ja viipaloi se. Leikkaa kokonainen valkosipuli kahtia
4. Laita uunipellille leivinpaperi (säästyt tiskiltä) ja levitä juurekset pellille. Lisää puolitetut valkosipulit pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia, lisää punasipulit ja paista vielä 15 minuuttia, tai kunnes juurekset ovat napakan kypsiä
5. Juuresten kypsyessä valmistele muut osat. Keitä linssejä ja bulguria kasvisliemessä 10 minuuttia (tai paketin ohjeen mukaan, näiden keittoaika oli sama ja keitin ne samassa kattilassa). 
6. Raasta sitruunankuori ja purista mehu, yhdistä rypsiöljyn ja hunajan kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita
7. Levitä linssi-bulgurseos tarjoiluvadille, lisää juurekset , ja kaada kastike päälle ja sekoita. Nosta valkosipulinpuolikkaat vadille, josta pehmeän valkosipulin voi puristaa salaattinsa sekaan. Viimeistele lehtipersiljalla ja kuivatuilla karpaloilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti