torstai 19. joulukuuta 2013

Makea päätös jouluiselle aterialla

Pitkästä aikaa minulla oli aikaa ja energiaa rakentaa kolmen ruokalajin sunnuntailounas. Joulua kohti kun mennään saivat mautkin olla jouluisia. Alkuruoka tosin rakentui enempi toiveen ympärille, sillä teini huomasi pakastimessa kampasimpukoita ja ihmetteli mihin niitä säästellään. Alkuruokana siis paistettuja kampasimpukoita, pääruokana savustettua poron sisäpaistia ja jälkiruuaksi pavlovaa. Jälkiruuan ohje Kotivinkin joululehdestä 2012 muutamalla muutoksella. Helppo ohje, jossa näyttävyys hämää ja  pavlova sopii paremmankin jouluaterian päätteeksi.


KARPALOPAVLOVA


3 kananmunan valkuaista
ripaus suolaa
1 tl maissitärkkelystä
1 1/2 dl tomusokeria
nokare voita leivinpaperin voiteluun

täyte:
1 dl kuohukermaa
1/2 dl ranskankermaa
1 dl valmista kinuskikastiketta
3 dl jäisiä karpaloita
tomusokeria

1. Levitä leivinpaperi uunipellille ja voitele voilla. Laita uuni kuumenemaan 110 asteeseen
2. Sekoita maissitärkkelys ja sokeri
3. Erottele valkuaiset teräskulhoon. Lisää suola ja vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri - tärkkelysseos pienissä erissä siivilän läpi koko ajan sekoittaen. Marenki on valmista, kun kulhon voi kääntää ylösalaisin ja marenki pysyy kulhossa
4. Lusikoi marenki leivinpaperille ympyrän muotoon. Nostele reunoille marenkihuippuja. Paista 110 asteessa 2 tuntia. Älä avaa uuninluukkua välillä. Laita lämpö pois ja avaa uuninluukku, anna marengin kuivua vielä tunti. Nosta marenkilevy pöydälle ja anna jäähtyä
5. Marengin paistuessa kierittele  jäiset karpalot tomusokerissa ja nosta takaisin pakastimeen
6. Vaahdota kerma, sekoita ranskankerma ja 1/2 dl kinuskikastiketta mukaan
7. Kokoa pavlova tarjolle. Levitä marenkilevylle kermaseosta, tee jäljelle jääneellä kinuskilla raitoja, lisää jäiset karpalot ja tee lopulla kinuskilla raitoja pinnalle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti