lauantai 28. joulukuuta 2013

Poro on parasta

Muutama päivä lomaa ja kas kummaa, energiaa riittää kokkaamiselle ja jopa uusien makujen hakemiselle. Toki pakastimessa oleva poron vasa luo  mahdollisuuksia uuden kokeilemiseen.  Edellinen pororuoka oli menestys, raaka-aineena takuumurea sisäpaisti. Tänään käytin vähän kauemman kypsennyksen tarvitsevia osia, joten pataruoka oli helppo valinta. Pataa päätyi lapaa ja selkää, mutta mikä tahansa osa porosta tai miksei hirvestä sopisi tähän ruokaan. Kypsennysaika pitää vain sovittaa raaka-aineen mukaan. Pidän ohjetta omanani, mutta todennäköisesti joku on samanlaista ruokaa tehnyt ennenkin. Poropata on osa joulunjälkeistä talvimenyytä, johon poron lisäkkeenä kuuluvat talvinen juuressalaatti sekä jälkiruokana karpalomutakakku. Molemmista enemmän seuraavissa postauksissa. Sekä nämä ruuat, että eilinen kylmäsavulohimäti-pasta rankattiin ruokapöytään osuneiden teinin kavereiden toimesta kategoriaan erittäin hyvä.


JUUSTOINEN POROPATA

800g poron lapaa ja etuselkää
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 dl kuivattuja suppilovahveroita 
ja vettä liottamiseen
voita, rypsiöljyä
lihalientä
suolaa, mustapippuria myllystä
paketti koskenlaskijajuustoa (musta)
1 dl pakastekarpaloita

1. Laita suppilovahverot kylmään veteen
2. Kuori ja viipaloi sipulit
3. Kuutioi poro reiluiksi paloiksi. Paista paloihin väri pintaan voin ja rypsiöljyn seoksessa ja nosta pataan
4. Kuullota myös sipulit ja lisää pataan
5. Hienonna suppilovahverot ja paista nopeasti pannulla voin ja rypsiöljyn seoksessa ja nosta pataan. Kaada mukaan myös desilitra sienten liotusvettä. Mausta suolalla ja mustapippurilla, ja sekoita. Kaada päälle lihalientä, kunnes lihat juuri ja juuri peittyvät. Laita 200-asteiseen uuniin. Anna nesteen kiehahtaa ja alenna lämpö 150-asteeseen 30 minuutin jälkeen. Jos haluat ruuan kypsyvän hitaasti, vaikka ulkoilun ajan, alenna lämpö 100-120 asteeseen. Ruuan voi esivalmistella tähän asti jo päivää aiemmin 
6. Anna ruuan hautua 2-4 tuntia (riippuen uunin lämpötilasta ja käyttämästäsi lihasta). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa (huom juustostakin tulee suolaa) Nosta pata uunista ja lisää koskenlaskijajuusto. Anna juuston sulaa ja lisää karpalot ja nosta pata vielä viideksi minuutiksi uuniin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti