sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Karpaloita ja kakkua

Viime kuukausien, tai varmaankin koko vuoden, aikaisen rauhallisen blogin päivitystahdin jälkeen on hienoa, kun päivitettävää olisi melkein jonoksi asti. Tai niin minulle on opetettu, kaksi on pari ja sitä enemmän usea tai paljon, siis jono. Aloitetaan aikajärjestyksessä. Neiti valmisti eilisen suomalaishenkisen menyyn jälkiruuaksi samaan makumaailmaan sopivan kakun. Käytimme karpaloita kaikissa ruokalajeissa. Ohje apoteekki-lehdestä.

KARPALO-MUTAKAKKU
(kuudelle- kahdeksalle aikuiselle valmiiksi annosteltuna, neljälle vapaasti leikattuna)

75g leivontamargariinia/ voita
150g tummaa suklaata
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl jäisiä karpaloita

*
kakun pinnalle:
tummaa suklaata raasteena
1/2 dl jäisiä karpaloita
(tomusokeria -  ei löytynyt nyt kotoa)
*
(kuohukermaa
valmista kinuskikastiketta)


1. Sulata leivontamargariini/ voi kattilassa. Lisää paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä
2. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää jäähtynyt suklaaseos varovasti sekoittaen
3. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, kaakao ja vaniljasokeri ja lisää varovasti sekoittaen taikinaan
4. Vuoraa 22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla (rypistä leivinpaperi käsissä ja laita vuokaan). Kaada puolet taikinasta vuokaan. Ripottele karpalot pinnalle ja kaada loppu taikina päälle, tasoita. Paista 175-asteessa 25 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä tahmeaksi.
5. Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja viimeistele karpaloilla, raastetulla suklaalla ja tomusokerilla. Me vatkasimme myös kermavaahtoa, johon sekoitimme hivenen valmista kinuskikastiketta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti