Elokuulla pikkuneidin kotiuduttua kummien mökiltä mustikkaämpärin kanssa ajattelin tehdä mustikkakukkoa. Silloin kaapista ei löytynyt ruisjauhoja, joten teinkin tavallista mustikkapiirakkaa. Nyt sunnuntain japanilaisvaikutteinen ateria sai jälkiruuakseen suomalaista perinneruokaa. Seuraavaa kertaa varten pitää hankkia kauniimpi vuoka, sillä nyt tein kukon pieneen irtopohjavuokaan. Eli uunista otettaessa tulos ei ollut kovinkaan esteettinen. Kun vuuan reunat poistettiin, valmis kukko oli kuin kakku, siis varsin kaunis. Koska kukko ei kuitenkaan ole leikattavaksi tarkoitettu, vaan enempi vuuasta otettavaksi, minun versiossani mustikat olivat liian juoksevassa muodossa ja levisivät tarjoiluvadille. Eli enempi perunajauhoja tai toisen tyyppinen vuoka. Seuraavalla kerralla haluaisin kokeilla annosvuokiin tehtyjä "kukkosia". Lapsuudenkodissani tehtiin samantyyppistä jälkiruokaa, mutta taikinaa oli vain päällä (jos muistan oikein). Mustikkokukkoa tehdään uudestaan, sillä kaikki (myös teini, joka ei juuri muista marjoista mansikan lisäksi välitä) pitävät siitä vaniljajäätelön kanssa tarjottuna. Ohje Savonsanomien reseptistä sovellettu.
|
Irtopohjavuuassa paistettu kukko, vuuan reunat irrotettu |
|
Mustikkakukko tarjoiltuna |
MUSTIKKAKUKKO
vajaa 2 dl pullomargariinia
4 dl ruisjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
*
7 dl pakastemustikoita
2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
1. Ota mustikat sulamaan
2. Sekoita rasva, jauhot, sokeri ja leivinjauhe taikinaksi
3. Ota taikinasta 1/3 erilleen ja laita jääkaappiin
4. Levitä loppu taikina vuuan pohjalle ja reunoille (ruis)jauhotetuin käsin
5. Sekoita perunajauhot ja sokeri vielä osittain jäisten mustikoiden joukkoon, kaada mustikat vuokaan
6. Piirrä vuuan kokoinen ympyrä leivinpaperille
7. Ota taikina jääkaapista ja kauli leivinpaperin päällä ruisjauhon avustuksella hiven piirrettyä ympyrää isompi rinkula
8. Nosta taikinakansi leivinpaperin avustuksella mustokoiden päälle. Taittele reunat kiinni
9. Paista 200 asteessa noin tunti. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti