lauantai 6. elokuuta 2016

Kuolimon hodarit

Mökillämme on mökin rakentamisesta saakka ollut grilli, ensin tiilistä muurattu ja viimeiset vuodet grillikatoksessa oleva kaasuversio kera hyvän savustusuunin. Nuotiopaikkaa ei sen sijaan ollut moneen vuoteen. Mökkimme on suon laidalla kangasmetsässä, eli metsäpalon vaara olisi kuivina kesinä suuri. Kymmenisen vuotta sitten mökkeilimme neidin kummeilla ja mökki oli samanlaisessa paloherkässä maastossa kuin omanne. Ja silti paistoimme makkaraa ja tikkupullia nuotiolla. Teini kehitteli nuotiolla myös oman herkkunsa; "Kuolimon hodarin", josta lisää reseptiosuudessa. Palatessamme omalle mökille, yrittäjän ja teinin ensimmäinen homma oli rakentaa nuotiopaikka. Olemme grillanneet makkaraa, leipiä, loimuttaneet lohta ja paistaneet lettuja omalla nuotiopaikalla jo kymmeniä kertoja, mutta vasta eilen teimme kuuluisia "Kuolimon hodareita" nuotiolla ensimmäistä kertaa neidin ja ystävien kanssa. Ja nimi Kuolimon hodari tulee Kuolimo-järvestä,yhdestä Suomen puhtaimmaista järvestä, jonka rannalla näitä hodareita tehtiin ensimmäistä kertaa.
KUOLIMON HODARIT


mieluisia makkaroita


tikkupullataikina:
4 -41/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl hienoa sokeria
(jos teet makeita tikkupullia, käytä 1/2 dl sokeria)
2 tl kuivahiivaa
2 dl maitoa
(2 rkl pullomargariinia/rypsiöljyä)

1. Sekoita kuivat aineet. Lisää maito (ja rasva) ja vaivaa taikinaksi
2. Anna taikinan kohota hetki
3. Rullaa taikina pötkylöiksi ja kiedo pötkylät mieleisen makkaran ympärille, ei liian kireälle, sillä taikina leviää paistettaessa
4. Työnnä "hodari" makkaratikkuun ja paista hyvässä hiilloksessa käännellen 10-15 minuuttia, kunnes tikkupulla on kypsää ja leikkaa pitkittäin auki (kuin hodari), täytä mieluisilla mausteilla ja nauti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti