keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Makumatka Lähi-itään jatkuu

Lähikauppa mainosti tuoretta kotimaista karitsanlihaa ja tammikuun Glorian ruoka&viinissä oli useampikin karitsaresepti. Kokeilemaan siis. Tällä kertaa makumaailma on egyptiläinen. En ole, ainakaan tietoisesti, aiemmin egyptiläisiä makuja maistanutkaan.  Ohjeen juttu on siemenistä ja mausteista valmistettava seos, dukkah, jossa kypsä liha pyöritellään. Sinällään mukava ohje, koska jos osa ruokailijoista karttaa mausteita, he voivat tarvittaessa syödä lihansa sellaisenaan. Tosin meillä myös neiti piti dukkahista. Seoksen annos on minusta varsin iso, eikä kaikki mennyt  yhdellä kertaa. Jos ei sekoita tuoreyrttiä koko erään, säilyy dukkah suljetussa purkissa hyvin. Dukkahia voi tarjota myös leivän kera, leipä dipataan ensin oliiviöljyyn ja sen jälkeen dukkahiin. Kaikkia ohjeen mausteita löytyi omista kaapeista, eli kaappiin ei tarvinnut ostaa jotain kerran vuodessa käytettävää eritysmaustetta. Tai unohdin ostaa tuoretta korianteria, mutta korvasin sen kotoa löytyneellä tuoreella mintulla. 

KARITSANKYLJYKSET "DUKKAH"

1kg karitsankyljyksiä
suolaa
oliiviöljyä
tuoretta korianteria (nyt minttua)

DUKKAH-MAUSTE
(1- 1 1/2 dl)

2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl pistaaseja
2 rkl kuorittuja manteleita
2 rkl korianterin siemeniä
1 tl chilijauhetta
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 rkl seesaminsiemeniä

1. Aloita dukkahin valmistuksesta. Paahda kaikkia aineita seesaminsiemeniä lukuun ottamatta kuivalla pannulla keskilämmössä 5 minuuttia välillä sekoittaen. Anna jäähtyä. Laita mausteet mortteliin ja hakkaa jauheeksi (tai käytä tehosekoitinta)
2. Paahda seesaminsiemenet pannulla ja lisää muiden mausteiden sekaan, sekoita
3. Ota liha huoneenlämpöön. Grillaa (parilapannussa tai grillissä) kyljyksiä paksuudesta riippuen  2-3 minuuttia molemmin puolin. Mausta suolalla ja nosta leikkuulaudalle folion alle vetäytymään 10 minuutiksi
4. Hienonna tuoreyrtti ja sekoita dukkahiin. Lämmitä oliiviöljy kädenlämpöiseksi ja sivele kyljykset öljyllä ja pyöräytä dukkahissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti