sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Helmikuun juhlia

Tänä vuonna Runeberginpäivä, laskiainen ja ystävänpäivä osuvat reilun viikon sisälle. Runebergintortut jäivät leipomatta, tosin töissä sain herkutella työkaverini Tiinan tuomilla leivonnaisilla viikko sitten. Laskiaista varten on hernekeitto valmistumassa. Tänään tosin syömme pihvit ja papuja, mutta keittoa syödään viikolla. Teen keittoa tavallisesti isoimmalla kattilallani aikomuksella pakastaa osa. Ja tavallisesti pakkaseen ei riitä mitään. Neiti kotiutuu iltapäivällä partioleiriltä ja ilahdutan  uupunutta neitiä laskiaispullilla. Tämän ohjeen hassut määrät johtuvat siitä, että kotona oli maitoa juuri tuo 3 desiä, pullia valmistui 12, eli osasta riittää vielä vaikkapa köyhiin ritareihin ensi viikolla. Ystävänpäivänleivonnaiset ovat vielä suunnitteluasteella, onhan ystävänpäivä vasta viikon kuluttua.


LASKIAISPULLAT

3 dl punaista maitoa
1 pss kuivahiivaa
ripaus suolaa
1 1/2 dl hienoa sokeria
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
9 dl vehnäjauhoja
1 dl pullomargariinia
*
vatkattu kananmuna
raesokeria
*
vadelmahilloa
kuohukermaa (vatkaa vaahdoksia)


1. Lämmitä maito 42-asteeseen, lisää hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna, sekoita
2. Lisää 3 dl jauhoja vispaten. Lisää  loput jauhot desi kerrallaan, ensin vispaten ja lopuksi käsin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen margariini. Vaivaa taikina tasaiseksi. Anna taikinan nousta liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi (reilu puoli tuntia)
3. Leivo taikina pikkupulliksi ja nostata pullia uunipellillä liinalla peitettynä puoli tuntia. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria
4. Paista pullia 225-asteessa noin 10-15 minuuttia
5. Anna pullien jäähtyä. Leikkaa pullista hattu pois ja levitä alimmaiselle pullapuolikkaalle vadelmahilloa ja pursota päälle kermavaahtoa. Nosta hattu päälle ja nauti

Valmistusaika: taikinanvalmistus 15 min + kohotus 30 min + pullien pyörittäminen 10 min + kohotus 30 min + paisto 15 min + jäähdyttäminen 30 min + täyttäminen 10 min  = 2 h 20 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti