tiistai 2. helmikuuta 2016

Kreikan makuja

Jostain syystä minun alkoi tehdä mieli moussakaa, kreikkalaista kasvis-jauhelihapaistosta. En ole sitä montaakaan kertaa syönyt, enkä koskaan valmistanut. Nyt piti kuitenkin kokeilla. Sinällään ei mitään järkeä, olemme kolmistaan kotona ja tällaista uuniruokaa kannattaa aina tehdä reilu annos. Nyt sunnuntain lounaan lisäksi syömme moussakaa parina muunakin päivänä. Sovellettu ohje Olivia-lehden. Pidimme kaikki, eli tätä tehdään jatkossakin


MOUSSAKA
(kuudelle nälkäiselle)

3 munakoisoa, à 250g
merisuolaa
rypsiöljyä

lihakastike:
2 pkt à 240g  lampaan jauhelihaa (pakaste)
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
100g kuivattuja tomaatteja
2 tlk tomaattimurskaa
1 dl punaviiniä
kanelitanko
1 tl kuivattua oreganoa
mustapippuria
ripaus suolaa
1 tl hienoa sokeria

béchamel-kastike:
5 dl täysmaitoa
50g voita
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl raastettua muskottipähkinää
ripaus suolaa
50g raastettua parmesaania
1 kananmuna

1. Viipaloi munakoisot ja "itketä" ne eli ripottele viipaleille merisuolaa ja anna levätä vartti, kuivaa viipaleet talouspaperilla. Nosta viipaleet leivinpaperoidulle uunipellille, sivele öljyllä ja paista  250-asteessa grillivastuksen alla 10 minuuttia
2. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna kuivatut tomaatit. Kuumenna öljy ja tomaatit pannulla, lisää sipulit ja kuullota pari minuuttia. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää tomaattimurska ja punaviini, kiehauta. Lisää mausteet ja anna hautua 20 minuuttia. Poista kanelitanko
3. Lämmitä maito. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja sekoita. Kaada lämmin maito  koko ajan vatkaten. Anna kuumentua kiehumispisteeseen. Mausta. Lisää parmesaani. Anna jäähtyä hetki ja lisää kananmuna  ja sekoita
4. Öljyä uunivuoka. Laita pohjalle puolet lihakastikkeesta ja lado päälle munakoisoviipaleet, tee seuraava(t) kerros samoin. Kaada pinnalle béchamel-kastike. Ripottele päälle parmesaaniraastetta. Paista 200-asteessa 35 minuuttia. Anna levätä vartti ennen tarjoilua

Valmistusaika: 30 min + paistaminen 35 min + tasaantuminen 15 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti