Hyvä sunnuntai alkaa rauhallisesti nautitulla aamiaisella ja Hesarilla, joka levitetään koko pöydälle ja luetaan maitokahvin kera aamiaisen jälkeen. Näin tapahtui tänä aamuna. Tämän jälkeen olikin aika aloittaa lounasvalmistelut. Rauhassa valmistettu ja perheen kanssa yhdessä nautittu lounas vie hyvää sunnuntaita vielä asteen pidemmälle. Useimpina sunnuntaina lounaaseemme kuuluu pääruoka ja jälkiruoka. Tänään mukaan mahtui myös alkuruoka. Kaikki ohjeet ovat meille tässä muodossa uusia ja joululomaviikon lehtien selailuni tulosta. Tämä ateria sopisi makujensa puolesta vierastarjoiluunkin. Menu on myös keittiössä hääräävälle mukava, sillä jälkiruuan voi valmistaa edellisenä päivänä ja keitonkin voi keittää viimeistelyä vaille valmiiksi etukäteen, eikä pääruokakaan pane pahitteeksi pienestä odottelusta. Karpalojäädykkeen tein jo eilen ja tänään aloitin alkukeiton valmistuksella.
SUNNUNTAILOUNAS
Kukkakaalikeittoa ja tilliöljyä
Lammasta rogan josh ja basmatiriisiä
Karpalojäädyke
Vaikka kukkakaalia syödään perheessämme usein, keittoa en ole tainnut tehdä siitä koskaan. Viime vuoden lopulla useissa lehdissä oli kukkakaalikeittojen ohjeita ja arvoin niiden välillä, mitä lähtisin toteuttamaan. Valinnan ratkaisu lopulta Glorian Ruoka & Viinin ohjeeseen kuuluva tilliöljy, sillä jääkaapissa oli tillipuntin loppu, jolle en keksinyt muuta käyttöä. Tämä lienee ollut hyvä päätös, sillä perheen miehet rankkasivat keiton heti suppilovahverokeiton jälkeen toiseksi parhaaksi alkukeitoksi kautta aikojen. Vähän sovelsin reseptiä ja ohje niin kuin minä keiton valmistin.
KUKKAKAALIKEITTOA JA TILLIÖLJYÄ
1 pieni kukkakaali
3 pientä perunaa
1 sipuli
8 dl vettä
1 1/2 kasvisliemikuutiota
voita
rypsiöljyä
1 dl kuohukermaa
tilliöljy:
1/2 pienestä tillipuntista
1/2 pienestä tillipuntista
oliiviöljyä
ripaus suolaa
1. Kuori perunat ja leikkaa ne kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Lohko kukkakaali nupuiksi
2. Kuullota perunoita ja sipulia voi-rypsiöljyseoksessa kattilassa hetki. Keitä 8 dl vettä vedenkeittimessä ja kaada kattilaan, lisää kasvisliemikuutiot. Anna kiehua 5 minuuttia ja lisää kukkakaalit, keitä hiljakseen noin vartti kunnes kukkakaalit ja perunat ovat kypsiä
3. Vatkaa keiton kiehuessa kerma. Tee myös tilliöljy. Hienonna tilli ja aja sauvasekoittimella se ja oliiviöljy tasaiseksi. Öljyä menee n 1 dl riippuen tillin määrästä. Mausta tilliöljy ripauksella suolaa
4. Kaada keiton liemi talteen ja soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää keitinlientä kunnes seos on sopivan paksuista. Tähän asti voi valmistella etukäteen
5. Kääntele kermavaahto kuumaan keittoon juuri ennen tarjoilua, tarkista maku ja annostele keitto lautasille. Viimeistele tilliöljyllä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti