keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Suppispuustit

 Perheemme sienestäjien määrä kasvoi yhdellä innokkaalla tuoreen miniän myötä. Keväällä hän kierteli entisen yrittäjän kanssa tunteja korvasienten parissa. Jo ensimmäiseltä Suomen vierailulta pari vuotta sitten olivat muistissa kanttarellit ja niitä etsittiin ja löydettiin enemmän kuin koskaan aiemmin. Nyt loppusyksystä olivat vuorossa suppilovahverot. Miniä ja entinen teini toivat myös ystäväpariskunnan tutustumaan sienestämiseen. Suppilovahveroita  on siis riittämiin vaikka annoin myös ystäväpariskunnalle purkillisen kuivattuja sieniä mukaan.
Metsässä on edelleen kiva kävellä, mutta nyt keräämme suppilovahveroita vain tulevan viikon tarpeisiin. Viikonloppuna keräsimme siis pienen korillisen pastaan ja varuiksi "johonkin muuhun". Olipa kanttarellejakin yhteen kahden hengen ateriaan.
Tavallisin suppilovahveroruokamme taitaa olla juuri pasta, ainakin mökillä. Huomasin etten ole sen ohjetta koskaan tänne blogiin laittanut. Kuten en myöskään kermaisen kanttarellipastan. Pitää nuorisoa ajatellen korjata tämä puute. 
Mökillä teimme siis pastaa ja eilen mietin miten loput suppikset käyttäisin. Vietimme älä käy kaupassa, vaikka kaapit ovat tyhjiä- päivää ja päädyin leivontaan. Usein teen myös piirakkaa, mietin eilen muffinssejakin, ja päädyin puusteihin. Taikinaan käytin jääkaapin viimeisen porkkanan ja puustien täytekin rakentui kaappien sisällön perusteella. En mitannut aineksia tekovaiheessa, mutta yritän laittaa alle myös määrät.


SUPPILOVAHVEROPUUSTIT
(8-12 koosta riippuen)

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
porkkana raastettuna
n. 4 - 5 1/2dl vehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä
*
5 dl tuoreita suppilovahveroita (1 dl kuivattuja)
pieni sipuli
valkosipulinkynsi
tuoretta timjamia
2 siivua pekonia
suolaa, mustapippuria myllystä
1/2 paprikaa
100g tuorejuustoa
1 dl juustoa raastettuna (nyt pala goudaa)

1. Tee ensin taikina nousemaan. Raasta porkkana. Sekoita porkkanaraaste, suola ja hiiva 42-asteiseen veteen. Vatkaa kaurahiutaleet ja ruisjauhot mukaan (tai käytä muita pussin pohjia/ pelkkiä vehnäjauhoja), anna turvota hetki ja lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan käsin alustaen taikinaan. Alusta lopuksi mukaan rypsiöljy ja jätä taikina leivinliinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi
2. Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna pekoni ja sienet. Riivi timjaminlehdet varsista. Kuutioi paprika. Paista pekonia tovi pannulla, kunnes rasva alkaa irrota. Lisää sipulit, sienet ja timjami. Paista kunnes sipulit ovat läpikuultavia ja sienistä enin neste haihtunut. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä
3. Kauli kohonnut taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä pinnalle tuorejuusto, levitä tuorejuuston päälle sieniseos ja ripottele paprikakuutiot. Raasta päälle juusto ja kääri levy rullalle kuten kääretorttu. Leikkaa rulla 3-4 cm paksuisiksi paloiksi ja nosta palat leivinpaperin päälle pystyasentoon. Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin vartti
4. Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Puustit ovat parhaimmillaan vähän haaleita. Porkkanan ansioita ne säilyttävät mehevyytensä pari päivää, mutta silloin niitä kannattaa lämmittää ennen tarjoilua

Valmistusaika: 20 min + kohottaminen 45 min + paisto 20min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti