tiistai 9. marraskuuta 2021

Mehukkaat karitsan kylkiluut uunissa

 Lammas tai paremminkin karitsa taitaa olla meillä yleisimmin käytetty liha. Aikana ennen Rekoja usein karitsan paahtopaistia. Nyttemmin ostamme Rekosta paloitellun puolikkaan karitsan keväisin ja syksyisin. Nyt pakastimesta tarttui käteen paketti karitsan kylkiluita. Vaikka paketilla oli painoa 600g grammaa, näytti se ennen avaamista varsin pieneltä ja vaatimattomalta. Mietin noinkohan tuosta ruuaksi riittää. Sulatuksen jälkeen totesin luiden riittävän hyvin lisukkeiden kanssa kahdelle. Periaatteessa luut pitäisi putsata liiasta rasvasta ja kalvoista, jätin sen kuitenkin tekemättä. Olisin onnistunut samalla poistamaan (ison) osan lihoista ja koska ajattelin esikypsentää kylkiluut höyryssä, liiat rasvat sulaisivat sinne. Nauttiessamme valmista ateriaa totesimme ettei luissa ollut (enää) syömistä haittaavia kalvoja; liha irtosi hyvin luista ja mukana ei ollut mitää ylimääräistä. Mökillä olen usein laittanut nämä pienet ribset sellaisenaan suoraan grilliin kypsymään ja sivellyt grillauksen aikana ahkerasti marinadilla, jotta liha pysyisi mehevänä. Nyt kokeilin aiemmin jossain Netflixin kokkishowssa näkemääni etikkahöyrykypsennystä uunissa- toimii. Ribsien lisäksi tarjolla paahdettuja veneperunoita ja tsatsikia.


GRILLATUT KARITSAN KYLKILUUT
(kahdelle)

600g karitsan kylkiluita
tuoretta timjamia ja/tai rosmariinia
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria myllystä
liraus rypsiöljyä
*
1/2 dl vettä
1 rkl (siideri)viinietikkaa
*
2 rkl vaahterasiirappia
merisuolaa myllystä

1. Leikkaa kylkiluut muutaman luun paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkysni. Hienonna yrtit. Sekoita valkosipuli, yrtit, mustapippuri sekä öljy ja hiero kylkiluiden pintaan. Anna maustua , vaikka yön yli
2. Laita kylkiluut reunalliseen pienehköön uunivuokaa ja kaada pohjalle loraus vettä ja lusikallinen viinietikkaa.  (vain pohjalle, ribsit eivät saa missään tapauksessa peittyä) Peitä foliolla ja nosta 125-asteiseen uuniin reiluksi tunniksi
3. Laita uunin grillivastukset päälle ja nosta lämpötila 250-asteeseen
4. Leikkaa kylkiluut yhden luun annospaloiksi. Lorauta kylkiluiden päälle vähän vaahterasiirappia ja kääntele kylkiluut vuuan pohjalla olevassa nesteessä ja levitä toiselle uunipellille. Grillaa muutama minuutti kunnes saat pintaa hyvän värin. Mausta pinta suolalla tarjolle tuotaessa

Valmistusaika: 2 tuntia + marinointi 1-12 tuntia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti