Meillä on muodostunut perinteeksi mennä syntymäpäivänä synttärisankarin valitsemaan ravintolaan. Viime viikolla illastin entisen teinin ja miniän kanssa Brondassa. Söimme maistelumenun. Yleensä maistelumenuissa on ainakin yksi heikko esitys, niin ei ollut nyt. Alun "skagen", ei yltänyt aivan muun tasalle, mutta oli maukas sekin. Aterian päätös tummasta suklaasta ja suolakaramellista oli jopa tummaa suklaata "inhoavan" miniän mielestä paras jälkiruoka ikinä. Ensimmäisen pääruuan liemi ihastutti meitä kaikkia, olisin nuollut lautasen, jos olisin kehdannut. Arvuuttelimme Master chef tyyliin mitähän liemessä on.
Kotona pakkasin tavaroita jääkaapista mukaan mökille. Nostaessani fenkolin kylmälaukkuun mieleeni tuli keskiviikon pata ja googlasin Livornon fish stew. Kyseinen pata on Livornon rannikon -otetaan mitä saaliiksi tuli- kala-äyriäispata. Vaihtelevan kalansaaliin lisäksi liemessä näyttää olevan tomaattia, viiniä (valkoista tai punaista kai sen mukaan kumpaa on) sekä erilaisia vihanneksia. Reseptejä lienee siis yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Käytin niitä aineksia, joita kotona ja mökillä oli. Liemestä tuli hyvää, ehkä se kaipaisi vielä (lehti)selleriä sekä tietenkin laajemman valikoiman erilaisia mereneläviä
LIVORNON PATA JÄTTIKATKARAVUILLA
(kahdelle)
oliiviöljyä
2 salottisipulia
valkosipulinkynsi
fenkoli
porkkana
12 kirsikkatomaattia
2 dl valkoviiniä
2 dl kalalientä
lehtipersiljaa, tilliä
mustapippuria myllystä
chilihiutaleita
20 jättikatkarapua
*
vaaleaa leipää
1. Kuori ja hienonna sipulit. Viipaloi fenkoli ohuiksi viipaleiksi. Jätä fenkolin lehtitupsut viimeistelyyn. Kuori porkkana ja leikkaa pieniksi kuutioiksi
2. Kuullota sipuleita, fenkolia ja porkkankuutioita oliiviöljyssö, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää valkoviini ja kiehauta
3. Lisää kalaliemi ja purista kirsikkatomaatit käsin rikki pataan. Mausta mustapippurilla ja chilihiutaleilla. Anna hautua parikymmentä minuuttia. Painele välillä tomaatteja, jotta ne hajoavat kokonaan liemeen. Lisää tarvittaessa kalalientä
4. Lisää jättikatkaravut ja hienonnettu lehtipersilja, tilli ja fenkolitupsut. Keitä hiljakseen kunnes jättikatkaravut ovat kypsiä (max pari minuuttia). Tarkista maku ja tarjoile paahdetun vaalean leivän kanssa
Valmistusaika: 40 min
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti