tiistai 25. syyskuuta 2018

Savustin käytössä

Pidin pidennetyn viikonlopun mittaisen syysloman pätkän viime viikonloppuna. Meille tuttuun tapaan suuntasimme yrittäjän kanssa mökille. Aurinkoinen sää suosi metsissä samoilua, sienikorikin täyttyi matkan varrella. Paljukin lämpeni kaikkina iltoina, perjantaina jopa paljuilimme tähtikirkkaassa iltayössä. Tähdet kun erottuvatkin kaupungin valosaasteen puuttuessa. Aterioita pohdiskelin jo etukäteen. Perjantaina oli tiedossa sienisaalista soppaa. Jos saalista ei olisi tullut, olisin turvautunut kuivattuihin suppilovahveroihin. Lauantaille ostin lampaan paahtopaisteja ajatuksena kokeilla savustamista kypsennykseen. Savustimessa valmistamme useimmiten lohta, tai kokonaista broileria. Olen kokeillut myös perunoiden ja possun sisäfileen savustamista hyvällä tuloksella. Lammas kypsyy nopeasti, joten se sopii savustamiseen hyvin. Ohjetta on vähän vaikea kirjoitella, savustimet kun ovat niin erilaisia. Suolaa ja pippuri pintaan ja lihat kuumaan savustimeen vajaaksi tunniksi toimi meillä. Tuloksena sisältä vielä mehevän punertavaa lihaa. Käytin savustamiseen katajalastuja, toki muutkin lastut sopisivat.  Lisäksi grillattua salaattia iceberg wedge -salaatin kastikkeella. Kastike sopi myös savustetun lampaan kanssa. Paistoin vielä perjantain sienisaaliista kanttarellit sipulin ja valkosipulin kanssa. Lammas oli erinomaista myös leivän päällä seuraavana päivänä.

SAVUSTETTUA LAMMASTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti