lauantai 26. maaliskuuta 2011

Tanskanmaalta

Kaikki äyriäiset kuuluvat suosikkeihimme, niistä "kotoisimpana" katkaravut. Useimmiten katkarapuja tulee nautittua esimerkiksi avokadon kaverina. Pakastimessa odotti pussillinen kuorellisia katkarapuja kuorijaansa. Tarkoitus oli tehdä perjantain iltapalaksi katkarapuleipiä, toast skageneita. Saatuani kilon rapuja kuorittua, kuoria oli iso kulhollinen ja ravunpyrstöjä vähän pienempi kulho. Työlästä hommaa, mutta ehdottomasti vaivan väärti. Kuorista olisi voinut keittää upean keittopohjan, tällä kertaa ne menivät ajanpuutteen vuoksi roskiin.  Pienempi kulhollinen rapuja, vaikutti vain niin pieneltä, että laajensin menuuta lihaleivän puolelle. Perheen iltapalana tarjottiin siis tanskalaisia voileipiä. Pikkuneiti leikkasi leivät ja huolehti lihaleipien kokoamisesta.

TANSKALAISET VOILEIVÄT

LIHALEIVÄT
tummaa vuokaleipää
voileipäpikkelsiä
härän kylmäsavupaistia
paahdettua sipulia
cocktailkurkkuja
persiljaa

1. Leikkaa leivästä reunat pois. Voitele leivät voileipäpikkelsillä. Asettele kolme viipaletta kylmäsavupaistia leivälle
2. Leikkaa cocktailkurkut suikaleiksi. Purista viiva voileipäpikkelsiä raidaksi leivän päälle. Laita kurkut leivälle ja kassa sipulia pikkelsiraidalle, viimeistele persiljalla
TOAST SKAGEN

paahtoleipäviipaleita
1 kg kuorellisia katkarapuja
1 dl majoneesia
1 rkl dijonsinappia
mustapippuria
sitruunan mehua
tilliä
mätiä (nyt siianmäti)


1. Kuori katkaravut. Taita pää irti, ota keskiosasta kiinni ja vedä peräpää pois. Taita kuoren keskiosa ja sen mukana jalat pois. Poista viimeisenä katkiksen päällä oleva tumma suoli vetämällä
2. Ota osa ravuista talteen leipien koristelua varten ja leikkaa loput pienemmäksi. Hienonna oksa tilliä. Sekoita hienonnetut katkaravut, majoneesi, dijonsinappi ja tilli. Mausta varovasti mustapippurilla ja purista sekaan sitruunanmehua maun mukaan
3. Leikkaa leivät pyöreiksi kiekoiksia käyttäen esim jälkiruokamaljaa muottina
4. Kokoa leivät. Nosta jokaiselle leivälle keko katkarapuseosta. Laita keon päälle teelusikallinen mätia ja pinnalle hienonnettua tilliä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti