sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Kolumbian makuja

Talvikauden lähestyessä loppuaan (ainakin , kun katsoo ikkunasta vähenevän lumen määrää) tänä viikonloppuna oli viimeinen ajankohta valmistaa pikkuneidin syntymämaan kansallisruokaa; ajiacoa - kolumbialaista peruna- kanakeittoa. Ohje perustuu Juanitan reseptiin ja ensimmäistä kertaa maistoimme ajiacoa bogotalaisittain harvinaisen raekuuron jälkeen marraskuussa 2006. Jokaisella kokilla on varmaan oma reseptinsä, mutta keitossa on aina perunaa, riisiä, kanaa, maissia, avokadoa ja korianteria. Kolumbianmatkaajat ovat yrittäneet saada kaikki yksityiskohdat selville, mutta kuten sushikokkien kohdallakin on - ensimmäiset vuodet kuluvat riisin keitossa- , meille kävi samoin - päädyimme kuorimaan perunoita. Ohjeen pääkohdat saatiin kuitenkin talteen.
Maku onneksi on lähellä alkuperäistä. Ensimmäisessä kuvassa on Juanitan alkuperäinen versio ja jälkimmäisessä meidän sunnuntaina valmistamamme ajiaco.
AJIACO
KOLUMBIALAINEN KANA-PERUNAKEITTO
1 kg jauhoisia perunoita
1,5 l kanalientä
1 sipuli / purjon valkoinen osa
rypsiöljyä
grillattu broileri
purkki kapriksia
purkki creme fraichea
suolaa, mustapippuria, caynnepippuria
tuoretta korianteria maun mukaan
1/2 maissin tähkä/ ruokailija
1/2 avokado / ruokailija
(keitettyä pitkäjyväistä riisiä)
1. Kuori ja lohko perunat. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli rypsiöljyssä, lisää kanaliemi ja perunat. Keitä perunat kypsiksi. Hienonna keitto sauvasekoittimella, seos saa jäädä rouheiseksi eli mukana voi olla perunapaloja
3. Hienonna puolet kapriksista ja lisää keittoon. Irrottele broilerin lihat ja leikkaa suunmentäviksi paloiksi ja lisää keittoon. Hienonna korianteri ja lisää osa keittoon, jätä osa lautasille ripoteltavaksi. Lisää creme fraiche keittoon, sekoita hyvin. Anna lämmitä, älä enää keitä. Creme fraichen voi lisätä myös lautasille
4. Leikkaa maissin tähkät kolmeen osaan ja keitä kypsiksi
5. Leikkaa avokado lohkoiksi
6. Annostele keitto lautasille ja tarjoa lisäkkeenä maissintähkät, avokadoviipaleet, kapriksia, korianteria (ja creme fraichea). Kolumbiassa lisätään vielä keitettyä riisiä, mutta sen me jätämme pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti