sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Joulun makua

 Kävimme itsenäisyyspäivän aikaan yhden yön reissulla Helsingissä. Tiistaina illalla yhteinen illallinen nuorten kanssa. He kun asuvat nykyään kätevästi samassa kerrostalossa, liki identtisissä asunnoissa. Entinen teini vaimonsa kanssa kuudennessa kerroksessa ja pikkuneiti poikaystävän kanssa ensimmäisessä. Itsenäisyyspäivänä nautimme rauhallisen aamiaisen ja kävelimme keskustassa, piipahdus myös Tuomaanmarkkinoiden väenpaljoudessa. Iltapäivällä ennen junanlähtöä veimme vielä joulutervehdyksenä kukan ja entisen yrittäjän leipoman saaristolaisleivän entiselle naapurille, iäkkäälle rouvalle, joka on ollut nuorille kuin  varamummo. Pikkuneiti leipoi Hesarin ohjeella tiistai-illalle piparimutakakun.
PIPARIMUTAKAKKU
(12 palaa)

200g voita
200g tummaa suklaata
4 kananmunaa (M-koko)
2 dl tummaa muscovadosokeria 
(neidillä ei ollut, joten käytti 1 1/2 hgl henoa sokeria ja 1/2 dl siirappia)
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl piparkakkumaustetta
1/4 tl suolaa
*
tomusokeria
piparkakkuja

1. Laita uuni lämpiämään 175-asteeseen. Rypistä leivipaperi ja levitä irtopohjavuokaan /piirakkavuokaan (Ø  24cm).
2. Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä
3. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri(t) kuohkeaksi vaahdoksi
4. Lisää jäähtynyt suklaa-voiseos munasokerivaahtoon. Siivilöi joukkoon jauhot, joihin on yhdistetty leivinjauhe, piparkakkumauste ja suola. Kääntele tasaiseksi
5. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 20 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä tahmeaksi
6. Laita kakun pinnalle muutama piparkakku ja siivilöi tomusokeria. Poista piparkakut (voit murustella ne pinnalle). Tarjoile haaleana kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa

Valmistusaika: 35 min + jäähdytys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti