tiistai 20. heinäkuuta 2021

Edes kerran kesässä- kesäkeitto

Vietimme pari päivää Helsingissä, sunnuntaina myöhäinen lounas pihviravintolassa koko perheellä. Samalla juhlistimme neidin 20 vee synttäreitä , hän kun oli toivonut pihviä jo valmistujaispäivän perheaterialla. Lokalissa olikin käytössä kesälista ja silloin pihvit jäivät syömättä. Nyt neiti sai pippuripihvinsä ja koko perhe nautti yhteisestä ateriasta ja ennen kaikkea yhdessäolosta. Lounaan jälkeen jatkoin yrittäjän kanssa Kasarmitorin terassin, Kappelin terassin ja muutaman muun terassin kautta hotelliin nukkumaan. Olipa mukavaa! Maanantai meni kaupungilla kävellen ja stadin kesätunnelmasta nauttien. Tapasimme myös entistä naapuria. Hän suunnitteli kesäkeiton valmistamista, aineet odottivat pakastimessa. Yhteinen lounas neidin kanssa Malmilla sushibuffetissa ja iltajunalla kotiin. Kotimatkalla minunkin alkoi tehdä mieli kesäkeittoa. Yrittäjä ei ideasta innostunut, vaan muisteli lapsuuden ylikypsiä maitoliemessä olevia pakastevihanneksia. Minä olen aina pitänyt kesäkeitosta, kuten kotiruuasta muutenkin. Lapsuudessa kaikki tehtiin itse alusta alkaen puhtaista lähiraaka-aineista, se lienee luonut pohjan hyville makumuistoille. Tänään ostokset paikallisesta marketista; annabelle perunoita, kesäporkkanoita, kesäsipulinippu, pieni kukkakaali. Usein olen laittanut kesäkeittoon kanttarellituorejuustoa, nyt kokeilin Koskenlaskijaa - taisi olla jopa parempaa. Myös yrittäjä piti, kuten aiemminkin tekemistäni kesäkeitoista. Kerran kesässä lienee liian harvoin, jotta tästä jäisi riittäviö makumuistoja. Perusohjeeni jalostui myös valkoviinillä, joten on uuden bloggauksen paikka. Laitoin reseptiin määrät, josko miniä innostuisi kokeilemaan. Oikeasti teen tämän(kin) ruuan näppituntumalla ja maistelemalla.
KESÄKEITTO
(kahdelle- kolmelle)
6 perunaa
4 porkkanaa
kesäsipuli varsineen
pienen pieni kukkakaali
6 noppaa jäistä pinaattia
(toki tuoretta jos on)
2 dl pakasteherneitä
10 lehteä basilikaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 l kasvislientä
1/2 pkt voimakasta Koskenlaskijaa
suolaa, mustapippuria
1 rkl voita
*
ruisleipää

1. Pese perunat ja porkkanat hyvin. Leikkaa peruna kuutioiksi, halkaise ja viipaloi porkkanat. Hienonna kesäsipulin sipuli ja suikaloi varret. Irrottele kukkakaali pieniksi nupuiksi. Leikkaa koskenlaskija kuutioiksi
2. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia (ei varsia), perunoita ja porkkanoita sekoitellen pari minuuttia. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa
3. Lisää kasvisliemi, kukkakaali, koskenlaskija ja jäinen pinaatti. Keitä välillä sekoittaen kunnes juusto on sulanut ja vihannekset napakan pehmeitä, eli viitisen minuuttia
4. Lisää herneet ja sipulinvarret (ja pinaatti jos käytät tuoretta). Kiehauta ja tarkista maku
5. Viimeistele hienonnetuilla basilikan lehdillä ja tarjoile paahdetun ruisleivän kanssa

Valmistusaika: 30 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti