perjantai 16. heinäkuuta 2021

Larb kai

Monissa ruokaohjelmissa on valmistettu thaimaalaista kanasalaattia, larb kaita. Nyt sain vihdoin aikaiseksi tehdä oman versioni. Oikeastaan yrittäjä teki ruuan minun ohjeideni mukaan. Ostin vain broilerinjauhelihan, muita aineita meillä oli kotona. Tai siis käytimme kotona olevia aineita; chiliä, kaffirlimetinlehtiä, inkivääriä, kesäsipulia, kalakastiketta, limettiä. Inkivääriä ei taida kaikissa resepteissä olla ja kaffirlimetin tilalla on usein sitruunaruohoa. Chili, limetti ja kalakastike ovat välttämättömiä, muuten soveltaminen lienee sallittua. Tavoitteena on suolaisen, makean, happaman, karvaan liitto, joka on raikas ja taustalla on omaan makuun sopivasti tulisuutta, eli maistaminen valmistamisen aikana on tarpeen. En ole Thaimaassa vieraillut eikä tätä salaattia ole ollut tarjolla täkäläisissä tharavintoloissa, joten en tiedä miltä salaatin pitäisi oikeasti maistua. Salaatti oli meidän makuumme erittäin hyvää ja sopi hyvin hellepäivän ruuaksi. Alkuperäiseen ohjeeseen kuuluu pinnalle ripoteltava riisijauhe. Jauhe toi mukavaa rapeutta ja pureskeltavaa, mutta ilmankin pärjää. Toki kun tähän ruokaan jää koukkuun, jauhetta voi valmistaa kerralla enemmän ja käyttää tarpeen mukaan.


LARB KAI eli THAIMAALAINEN KANASALAATTI
(kahdelle)

400g broilerin jauhelihaa
rypsiöljyä paistamiseen
2 pientä punaista chiliä
3 cm pätkä inkivääriä
6 kaffirlimetin lehteä 
(tai sitruunaruohoa)
1 kesäsipuli varsineen
(tai salottisipulia ja kevätsipulia)
~ 1-2 rkl kalakastiketta
~ 1-2 tl soijakastiketta
~ 1 rkl tummaa muscovadosokeria
*
kiinteän, rapean salaatin lehtiä
tuoretta korianteria
*
muutama rkl puuroriisiä

1. Aloita riisin paahtamisella. Paahda riisiä kuivalla, keskilämpöisellä pannulla kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen kunnes alkaa olla vaaleanruskeaa. Anna jäähtyä ja hierrä morttelissa (tai tehosekoittimessa) jauheeksi

2. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Kuori ja raasta inkivääri. Raasta limetin kuori ja purista mehu. Hienonna kesäsipuli ja viipaloi varret 
3. Paista jauheliha murukaiseksi vähäisessä rypsiöljyssä. Paistamisen loppuvaiheessa lisää puolet chilistä, inkivääri, kaffirlimetinlehdet (ilman keskiruotia), kesäsipuli ja puolet varsista
4. Levitä salaatinlehdet tarjoiluvadille
5. Lisää jauhelihaseokseen limetinkuori- ja mehu, puolet jäljellä olevasta chilistä ja kesäsipulinvarsista. Mausta kalakastikkeella, soijakastikkeella ja sokerilla. Maistele, jotta saat maut tasapainoon
6. Jaa jauheliha salaatinlehdille ja viimeistele lopulla chilillä, kesäsipulin varsilla ja riisijauheella ja korianterilla

Valmistusaika: 30 minuuttia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti