sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Itsenäisyyspäivän kakku

 Tulevan kesän juhlien maistelussa entisen teinin kakkusuosikiksi nousi mustaherukkajuustokakku. Tuleva morsian oli maistelun aikaan vielä Jenkeissä. Vaikka hän näki videopuhelussa annosten ulkonäön ja kuuli arviomme, maistamaan hän ei kuitenkaan pääsyt. Mustaherukka on hänelle täysin tuntematon, eikä uutta maistelua ole luvassa, joten lupasin tehdä vastaavan kakun. Mikäpä parempi juhla suomalaiselle marjajuustokakulle kun itsenäisyyspäivä. Vuosia sitten bravuurini oli viski-juustokakku, myös paistettuja marjaisia juustokakkuja olen tehnyt. Hyydytetyt marjajuustokakut ovat jostain syystä jääneet kokeilematta. Vähän arvoin liivatteen määrää, sillä halusin juustokerrokseen mustaherukan väriä ja makua ilman kokonaisia mustaherukoita. Mustaherukkakiille kruunaa kakun. Murustin pinnalle marenkia tuomaan lisämakeutta, sillä pidin sokerin määrän täytteissä maltillisena. Kakku olisi toiminut ilman marenkiakin. Vaikka kiille ennen levittämistä oli makean kirpeä, hyytymisen myötä kirpeys väheni (?)



MUSTAHERUKKAJUUSTOKAKKU

pohja:
200g kaurakeksejä (glut)
100g voita

juustokerros:
200g mustaherukoita
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 dl vettä
*
3 dl kuohukermaa
1 1/2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
400g tuorejuustoa
*
8 liivatelehteä + vettä liottamiseen

kiille:
400g mustaherukoita
1 dl sokeria
2 tl tomusokeria
2 dl vettä
*
4 liivatelehteä + vettä liottamiseen

1. Tee ensin kakkupohja. Sulata voi ja anna jäähtyä. Laita keksit vahvaan muovipussiin ja ajele kaulimella päältä, jotta kekseistä tulee hienoa murua. Sekoita keksimuru ja sula voi
2. Laita irtopohjavuuan pohjan ja reunojen väliin leivinpaperi. Painele keksimuru lusikalla tasaisesti vuuan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin
3. Valmista juustotäyte. Laita liivatelehdet veteen likoamaan. Keitä mustaherukoita, sokeria, suolaa ja vettä 15 minuuttia, kunnes mehu irtoaa marjoista. Siivilöi mehu talteen (marjaseoksen voit vaikka syödä jugurtin kanssa)
4. Vaahdota kerma ja sokerit. Lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna mustaherukkamehu (n 7 rkl). Purista liivatteista vesi pois ja sekoita mustaherukkamehuun. Anna jäähtyä, kunnes huoneenlämpöistä. Sekoita mehu hyvin juustoseokseen ja levitä seos kakkupohjan päälle. Tasoita hyvin, peitä ja nosta yön yli jääkaappiin
5. Valmista kiille. Laita liivatelehdet veteen likoamaan. Keitä mustaherukoita, sokeria, suolaa ja vettä 15 minuuttia, kunnes mehu irtoaa marjoista. Mehua tarvitaan noin 4 dl. Siivilöi mehu talteen (marjaseoksen voit vaikka syödä jugurtin kanssa). Kuumenna mustaherukkamehu. Purista liivatteista mehu pois ja sekoita mustaherukkamehuun. Anna jäähtyä kunnes mehu alkaa "saostua" ja levitä varovasti kerros kakun pinnalle. Jos kiille ehtii jähmettyä ennen levittämistä, lämmitä sitä ja anna taas jäähtyä. Nosta kakku jääkaappiin vielä vähintään neljäksi tunniksi
6. Tarjolle tuotaessa pyöräytä veitsellä pitkin vuuan reunoja, jotta kakku irtoaa tasaisesti. Avaa vuoka ja nosta kakku tarjoiluvadille

Valmistusaika: 45 min + tekeytyminen 12 h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti