keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Joululeipää

Vähäisiin jouluperinteisiimme on kuulunut saaristolaisleivän leipominen. Leivän teko on ollut entisen yrittäjän vastuulla, kuten tänäkin vuonna. Nyt muistimme kirjoittaa ohjeen paperilapulta tänne blogiinkin. Aina vähän jännittää miten leivät onnistuvat, ja aina ne maistuvat yhtä hyviltä. Jokainen päällystää leipänsä omalla tavallaan;  savulohta ja tilliä, tai smetanaa, mätiä ja sipulia tai maksapasteijaa, sienisalaattia ja karpalohilloa tai jotain muuta hyvää. Ensimmäiset leivät nautitaan kuitenkin aina pelkän voin kanssa.

SAARISTOLAISLEIPÄ
(3 leipää)

1 l omenamehua (appelsiinimehua/piimää)
75 g tuore hiivaa
1 tl suolaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamallasta
3 dl leseitä, nyt kauralese
3 dl  ruisjauhoja
 10-12 dl vehnä-/hiivaleipäjauhoja
*
1/2 dl siirappia
1/2 dl vettä

1.  Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva mehuun. Sekoita mukaan suola, ja siirappi. Sekoita vispilän kanssa maltaat, leseet ja ruisjauhot.  Lisää  loput jauhot vispilän avulla, tarvittaessa lopuksi kädellä kääntelemällä. Anna nousta liinalla peitettynä 30 minuuttia
2. Kaada taikina vuokiin ja kohota liinalla peitettynä vielä toiset 30 minuuttia
3. Vedä leipiin pitkittäin viilto. Paista 150 asteessa tunti ja voitele leivät siirappivedellä, paista vielä puoli tuntia  Peitä leivät tarvittaessa leivinpaperilla viimeisen puolen tunnin ajaksi, ettei leivät ruskistu  liikaa
4. Anna leipien tekeytyä vuuissaan liinan alla seuraavaan päivään

Valmistusaika:15 min+Kohotus 1 h+paistaminen 1 h 30 min+ ekeytyminen 12h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti