sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Kibbehpullia, hummusta ja ambakastike

Aikatauluton jouluvapaa vaihtui työarkeen maanantaina. Usemman päivän kokous Tukholmassa ja perjantaina asiakastilaisuus illalla. Lauantaina aamu sai olla rauhallinen. Nautin aamiaisen vuoteessa, lueskelin Hesaria ja samalla silmäilin television ruokaohjelmia. Jamie Oliverin ohjelman libanonilaiset kibbeh-pyörykät kastikkeineen jäivät mieleen. Hitaan aamun jälkeen kävelimme yrittäjän kanssa kaupalle talviauringosta nauttien. Ostin karitsan jauhelihaa pyöryköihin ja mangon, muita aineita olisi kotona. Tänään toteutin ohjelman reseptit. Ohje googlailtu täältä. Vähän sovelsin. Kibbeh-pyöryköiden tilalle tein lammaspullia samalla makumaailmalla. Kotoa ei löytynyt sarviapilan siemeniä, joten ne jäivät pois. Bulgurin korvasin kuskusilla. Valmistin lisäkkeeksi appelsiini-sipulisalaattia. 

LAMMASPULLAT KIBBEHMAUSTEIN, HUMMUSTA JA AMBAKASTIKE
kuudelle 

LAMMASPULLAT
800g lampaan jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl kuskusia 
1 tl kokonaisia neilikoita
1 tl korianterin siemeniä
1/2 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua kanelia
1 tl muskottipähkinää
1/2 tl cayennepippuria
2 kananmunaa
suolaa

1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita hetki rypsiöljyssä
2. Valmista kuskus paketin ohjeen mukaan
3. Murskaa neilikat, korianterin siemenet ja mustapippurit morttelissa. Lisää muut mausteet ja hiero tasaseksi
4. Yhdistä jauheliha, sipulit, kuskus, mausteseos ja kananmunat. Mausta suolalla ja sekoita taikinaksi. Anna levätä hetki
5. Pyörittele taikina pulliksi ja paista rypsiöljyssä kypsiksi. Nosta valmiit pullat vuokaan, laita uuniin 100-asteeseen

HUMMUS

1 tlk kypsiä kikherneitä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl tahinia
1/2 tl juustokuminaa
sitruuna
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
savupaprikaa

1. Kaada kikherneet kulhoon. Aja hienoksi sauvasekoittimella. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi
2. Lisää tahini, hienonnettu valkosipulinkynsi, juustokumina, pari lusikallista sitruunamehua.Sekoita. Lisää mustapippuria ja suolaa, Maistele ja lisää tarvittaessa mausteita ja /tai sitruunanmehua. Jos seos on liian paksua lisää vettä tai oliiviöljyä
3. Levitä hummus tarjolle, lisää pinnalle savupaprikaa ja oliiviöljyä

AMBA-KASTIKE

kypsä mango
1 limetti
1 valkosipulinkynsi
1/4 tl cayennepippuria
1/4 tl sinapinsiemeniä
1/4 tl savupaprikaa
1/4 tl kurkumaa
rypsiöljyä
*
lehtipersiljaa
granaattiomena(n siemeniä)

1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Leikkaa mangosta siivut molemmin puolin siementä hipoen. Leikkaa siivuihin lihapuolelle ristikko, taita kuperaksi (kuori alle) ja leikkaa kuutiot kulhoon. Irrota myös siementä ympäröivä mango kulhoon. Pese limetti, raasta kuori ja purista mehu mangon sekaan. Aja sauvasekoittimelle tasaiseksi
2. Kuumenna paistinpannu, lisää loraus rypsiöljyä, hienonnettu valkosipulinkynsi ja mausteet. Kuullota hetki. Lisää mangosose ja sekoittele hetki. Anna jäähtyä. Kaada amba-kastike hummuksen keskelle tai erilliseen kulhoon. Viimeistele granaattiomenan siemenillä

Valmistusaika:  1 tunti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti