sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Ahvenia sunnuntailounaalla

Skypetimme entisen teinin kanssa viikolla ja hän haaveili paistetuista ahvenista. Sellaisista, joita pappa paistoi. Rapea pyrstö oli parasta. Kerran pappa poisti pyrstöt, jotta pienen pojan olisi helpompi syödä ahvenet. Mikä pettymys, paras osa puuttui! Tänään sitten kiusasimme entistä teiniä lähettämällä hänelle kuvia sunnuntailounaasta, pääruokana niitä paistettuja ahvenia. Nyt fileinä, ilman pyrstöjä. Hankimme fileet Tapanilan REKO-ringin kautta, kun kalastaja ilmoitti saaneensa muun kalan lisäksi myös ahvenia. Valmistin pitkästä aikaa myös alkuruuan ja jälkiruuan. Tai jälkiruuassa olin sous chef ja toimin neidin ohjeiden mukaan. Alkuun kylmäsavulohirullaa paahdetun leivän päällä ja jälkkäriksi suklaa-sitrusliköörimousse (ohje seuraa). Ahvenresepti mukailtu Glorian Ruoka & Viinin ohjeesta.


PAISTETTUJA AHVENIA JA PINAATTI-LINSSIMUHENNOS

8-10 ahvenfileetä
vehnäjauhoja
suolaa, mustapippuria
voita, rypsiöljyä
*
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 dl kanalientä
1 rkl dijonsinappia
2 rkl kapriksia
sitruuna
1tlk  vihreitä linssejä (kypsiä)
140g tuoretta pinaattia
suolaa, mustapippuria
tuoretta tilliä- näin talvella kesällä pakkaseen hienonnettua

1. Poista ahvenfileistä ruodot. Tunnustele ruotorivin sijainti, leikkaa leveästä päästä ruotorivin molemmin puolin kiilamaiset viillot, jolloin fileestä tulee "housut". Kuivaa fileet talouspaperilla
2 Sekoita jauhot, suola ja pippuri. Jauhota kalat molemmin puolin. Kuumenna paistinpannu, lisää nokare voita ja loraus rypsiöljyä. Kun voi kuplii ja hieman ruskistuu lisää ahvenfileet pannulle. Paista molemmin puolin kullanruskeiksi. Nosta kalat uunipellille leivinpaperin päälle 100-asteiseen uuniin odottamaan
3. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna kanaliemi
4. Lisää paistinpannulle nokare voita ja sipulit. Paista kunnes sipulit ovat pehmeitä. Lisää kanaliemi, anna kiehahtaa. Lisää sinappi, kaprikset ja valutetut linssit. Anna kiehua hiljakseen 5 minuuttia. Pese sitruuna ja raasta kuori paistokseen. Purista puolikkaan sitruunan mehu mukaan. Lisää pinaatti, sekoittele kunnes pinaatti antautuu. Mausta suolalla ja mustapippurilla myllystä, lisää halutessasi sitruunanmehua
5. Kokoa annokset, alle paistosta, päälle paistettuja ahvenfileitä. Lisää tilliä päälle

Valmistusaika: 30 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti