Joulu rakentuu perinteistä. Aattoateria on perinteisesti nautittu Rimpilän pirtissä. Lapsena äidin, isän, sisarusten ja muun lähisuvun kanssa, sittemmin vieraana lapsuuden kodissa, ensin omaan kotiin muuttaneena aikuisena, myöhemmin perheen kanssa ja nykyisin samassa pirtissä veljen isännöidessä tilaa. Lapsuudesta muistan äidin leipoman joululimpun; voita ja juustoa päälle, myös kinkku sinapilla toimi leivänpäällisenä - oli muuten hyvää! Parina viime vuonna yrittäjä on ollut vastuuleipuri, ja olemme saaneet nauttia saaristolaisleivästä joulupöydässä. Ohje on vielä bloggaamatta- ehkä ensi jouluna. Tänä vuonna yrittäjä halusi kokeilla jotain uutta ja googletellen löysi ohjeen. Tuloksena leipä, jossa on myös oman puun omenoiden mehua. Jotenkin makumaailma vie lapsuuden joululimppuun.
JOULULEIPÄ
2 1/2 dl omenamehua
2 rkl siirappia
2 1/2 tl kuivahiivaa
1 tl pomeranssinkuorta
2 tl hienonnettuja fenkolinsiemeniä
1 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl omena - ja porkkanaraastetta
2 rkl rypsiöljyä
1. Liuota hiiva lämpimään mehuun (max 42-astetta). Lisää mausteet, suola ja siirappi. Vatkaa sekaisin. Lisää ruisjauhot ja sämpyläjauhot vatkaten. Lisää vehnäjauhot, raasteet ja öljy huolellisesti alustaen. Laita liina taikinakulhon päälle ja kohota lämpimässä tunti
2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle, vaivaa taikinaa vielä tovi, muotoile pitkulaiseksi leiväksi ja nosta leivinpaperoituun vuokaan ja peitä liinalla, anna kohota lämpimässä 45 min. Paista 200-asteessa 30-40 minuuttia
Valmistusaika 30 min + kohottaminen 2 h + paistaminen 40 min + jäähtyminen 1 h
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti