lauantai 17. maaliskuuta 2018

Keväinen lauantailounas

Lauantain auringonpaiste houkutteli ulos. Kävelimme yrittäjän kanssa Tapanilan lähialueilla yli kaksi tuntia. Kotiinpäin tulimme Malmin ostoskeskuksen ohi ja taskunpohjalta löytyneillä kolikoilla ostimme radan yläpuolella vihannespuotiaan pitäviltä yrittäjiltä kaksi parsakaalia eurolla (!). Jääkaapissa odotti eilen hankittu broileri ja muut aineet olivat sitä mitä kaapeista löytyi. Silti onnistuin seuraamaan tuoreen Glorian Ruoka & Viinin (kana)broileriohjetta. Chimichurrin yrteissä mentiin pakastimeen säilötyllä viime kesän sadolla, myös chilit olivat aiemman kotikasvatuksen tulosta. Minun chilini ovat mietoja, mutta antoivat silti kastikkeeseen mukavan takapotkun. Kastikkeen sitruuna on oma lisäykseni. Kermaviilin sekoitin varmuudeksi, jos kastike olisi sittenkin ollut liian voimakasta. Teinineiti piti chimichurrin ja kermaviilin yhdistelmästä, me muut emme sitä kokeilleet. Chimichurria tulemme valmistamaan uudestaan. Se sopii kaiken grillatun kanssa ja teinineiti ehdotti sen kokeilemista myös kalan kanssa.

CHIMICHURRI-BROILERI
broileri
voita
suolaa ja mustapippuria

chimichurri-kastike:
2 1/2 dl yrttejä (persiljaa, korianteria, kevätsipulia ja rakuunaa)
2 valkosipulinkynttä
4 pienen pientä kuivattua chiliä
-lisää chili kerrallaan maistellen, alkup. ohjeessa 1/4 tl chiliä myllystä
ripaus suolaa
 1/2 tl mustapippuria myllystä
 1 tl juustokuminaa (jeeraa)
2 tl sokeria
1/2 sitruunan raastettu kuori
 2 rkl sitruunanmehua
 1 rkl omenaviinietikkaa
 1 dl oliiviöljyä
*
4 perunaa
 2 parsakaalia
*
kermaviilikastike:
kermaviiliä
sitruunanmehua
hienonnettua kevätsipulia
suolaa, mustapippuria

1. Valmista chimichurri. Kuori ja hienonna valkosipulit. Poista chileistä siemenet. Sekoita kastikkeen aineet ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa öljyä, jotta saat kastikemaisen seoksen
2. Lohko perunat, laita kulhoon ja lisää ruokalusikallinen chimichurria, sekoita.
Leikkaa parsakaalit pitkittäin puoliksi, edelleen puoliksi ja vielä kerran puoliksi
3. Tee broilerin nahkaan reikiä ja irrota nahkaa broilerinlihasta. Hiero väliin voita. Mausta broileri suolalla ja mustapippurilla. Nosta uunivuokaan ja levitä pinnalle chimichurria
4. Paista 225-asteessa vartti. Käännä broileri ja paista kymmenen minuuttia. Laske lämpö 180-asteeseen ja lisää perunat ja lisää chimichurria broilerin pinnalle. Paista 25 minuuttia. Valele perunoita ja broileria vuuan pohjalle valuneella voi-chimichurriseoksella muutaman kerran paistamisen aikana
5. Levitä parsakaalit toiseen uunivuokaan. Mausta broilerivuuan pohjalle valuneella voi-chimichurriseoksella. Nosta vuoka uunin ylätasolle. Paista vartti (tai kunnes parsakaalit ovat napakankypsiä, varmista myös, että broileri on kypsää )
6. Sekoita kermaviilikastike 
7. Tarjoile

Valmistusaika: 1 h 30 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti