sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Shrovetide

Skypetimme eilen teinin kanssa. Juttelimme muun muassa laskiaispullista ja laskiaisperinteistä Suomessa. Hän mietti, miten selittää opiskelukavereilleen laskiainen, nimipäiväkin kun oli tuttu vain latvialaiselle ja ruotsalaiselle. Kerroin, että koska laskiainen on on uskonnollista perää, se saattaa olla tuttu myös Etelä-Carolinassa. Googlaamalla paljastui, että laskiaisen alkuperä onkin pakanallisissa kevään odotuksen juhlissa ja  eri uskonnot ovat myöhemmin omineet sen. Mäenlasku sitä vastoin taitaa olla ihan suomalainen versio ja laskiaispullatkin taidetaan tuntea Suomen lisäksi vain muissa Pohjoismaissa, Ruotsissa mantelitäytteisinä nimellä "semlor". Laskiaisen englanninkieliset nimet "Pancake Day" ja "Shrovetide" eivät olleet meille kenellekään aiemmin tuttuja ilmaisuja, mutta ehkä ne ymmärretään paremmin kuin itse suunnittelemamme käännös "Down hill day". Laskiaissunnuntain iltapäivä kului SOS-Lapsikylässä sunnuntailounaan valmisteluissa. Tällä kertaa lounaalla oli mukana myös ryhmä pakolaisnuoria ohjaajineen, ja laiskana pullan pyörittäjänä laskiaispullien pyörittelyn sijaan tein yhden jättiläispullan. Samalla kotiin valmistui pienempi versio.  Ohje täältä, toteutettu kaksinkertaisena.



LASKIAISPULLAKAKKU

Pullataikina:
50g tuotehiivaa
3 dl täysmaitoa 
2 kananmunaa
1 1/2 dl hienoa sokeria
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa
8-10 dl vehnäjauhoja
100g voita huoneenlämpöisenä

Täyte ja koristelu:
vadelmahilloa
kuohukermaa
tomusokeria

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva maitoon. Lisää kananmunat, sokeri, suola ja kardemumma, sekoita. Lisää jauhot aluksi vispilällä sekoittaen, sitten käsin alustaen. Sekoita alustamisen loppuvaiheessa mukaan voi. Anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa tunti
2. Jaa taikina sopiviin osiin (omat irtopohjavuokani olivat 15 cm  ja 32 cm, joten jaoin taikinan 1/3 ja 2/3) Taputtele/ kauli taikinat irtopohjavuuan pohjan kokoisiksi. Leikkaa vuuan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat voilla. Leikkaa taikinat osiin;  iso taikina 12 ja pieni 4 osaan taikinapyörällä ja nosta palat vuokaan (voit katsoa vaihekuvat alkuperäisestä ohjeesta). Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Voitele pulla kananmunalla ja paista 225-asteessa noin 20  minuuttia. Anna jäähtyä
3. Leikkaa palat irti toisistaan ja halkaise. Koverra jokaisen pullan alaosaan pieni kolo ja täytä se vadelmahillolla. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta tomusokerilla ja levitä vadelmahillon päälle. Nosta kansipala päälle ja kokoa kakuksi. Siivilöi lopuksi pinnalle tomusokeria

Valmistusaika: ~2 tuntia 30 minuuttia, josta taikinan nostattamiseen 1 h + 30 min ja paistamiseen 20 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti