tiistai 24. toukokuuta 2016

Reseptejä YO-juhliin, osa IV, ylioppilaskakku

Teinin toivelistalla oli mutakakku. Jotenkin itse kaipasin myös "oikeaa kakkua" ja googailin erilaisia vaihtoehtoja. Lopulta pohjaksi valikoitui tuttu ja hyväksi todettu. Täyte raparperilla täydennettynä sekin tuttua ja turvallista. Koristelussa sai sitten kokeilla uutta. Käytin sokerimassapäällistä jo vanhempieni hääpäiväkakussa, joten sen käyttö ei ollut aivan outoa. Uutta oli kakun muokkaaminen ylioppilaslakin muotoon, varsinkin nauhan paikalleen askartelu vei aikaa ja hermoja. Kuitenkin mielestäni onnistunut lopputulos amatööriltä. Eihän tuo aivan tasainen ole, mutta ei ole enää teinin ylioppilaslakkikaan.


YO-LAKIN MUOTOINEN KAKKU
(gluteeniton ja laktoositon)
n 30:lle

kakkupohja:
1/2 l kananmunia (nyt =10)
1/2 l hienoa sokeria
1/2 l luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta

*
laktoositonta voita, kookoshiutaleita vuokaan

täyte:
12 liivatelehteä, vettä
1 pkt laktoositonta sitruunarahkaa
1 pötkö valmista raparperisosetta
1 dl hienoa sokeria
4 dl kuohukermaa
1/2 l soseutettuja mansikoita

1/2 dl sitruunamehua

kostutukseen:
sitrunamehua, vettä ja sokeria

päälle:
 500g valkoista sokerimassaa
  tomusokeria kaulimiseen
 2 pötköä mustaa marsipaania (osa jäi yli)
kultaisia sokerihelmillä
*

1. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Viisaampien mukaan vaahto on valmista, kun vispilällä piirretty kuvio jää vaahdon pinnalle
2. Yhdistä kuivat aineet ja kääntele varovasti taikinaan, kuitenkin niin että saat jauhot sekoitettua koko taikinaan tasaisesti
3. Voitele reilu (halkaisija 28 cm) kakkuvuoka ja ripottele kookoshiutaleilla, kaada taikina vuokaan. Paista 150 asteessa 1 h 30 min  - 1 h 45 min. Anna kakun jäähtyä vuuassa
4. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita rahka ja sokeri. Vaahdota kerma. Yhdistä rahkaseos, kermavaahto, mansikka- ja raparperisoseet ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna sitruunanmehu kattilassa ja purista liivatteista liika vesi pois ja liuota ne sitruunanmehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon, sekoita hyvin. Anna levätä hetki
5. Leikkaa kakkupohja poikittain neljään levyyn. Vuoraa irtopohjavuoka kelmulla. Laita yksi levy (paistettaessa pohjana ollut, sillä se lienee tasaisin ja tulee kumottaessa päällimmäiseksi)  kakkuvuokaan ja kostuta levy sitruunanmehu-vesi-sokeriseoksella (maistele- sopivasti happamuutta, mutta myös hiven makeutta)
6. Levitä 1/3 täytteestä kostutetulle kakkulevylle. Nosta toinen levy päälle ja kostuta ja täytä, toista kolmannen kerran ja nosta päällimmäiseksi kakkulevy, kostuta. Taittele loppu tuorekelmu päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään
7. Kumoa kakku tarjoiluvadille. Veistele kakun reunoja alaspäin kapeneviksi (kuten yo-lakki), muotoile osasta veistettyä kakkua lakin lippa. Kauli sokerimassa tomusokerin avulla pyöreäksi ohueksi kakun kokoiseksi levyksi ja nosta kakun päälle. Tasoita sokerimassa. Kauli  marsipaani ja leikkaa  hiven lakin lippaa isompi pala, ja asettele paikalleen. Leikkaa kaulitusta marsipaanista myös nauha kiertämään lakin alaosaa ja asettele nauha paikalleen. Viimeistele sokerihelmillä tai käytä valmista lyyraa.

Valmistusaika : kakkutaikina 20 min + paistaminen 1 h 45min, jäähdyttäminen 3h + täyttäminen 1 h + tekeytyminen 12 h + koristelu 1 h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti