torstai 19. toukokuuta 2016

Reseptejä YO-juhliin, osa III, tuulihatut

Tuulihatut olivat muutama vuosikymmen sitten suuressa suosiossa ja jotenkin katosivat. Itsekään en ollut valmistanut tuulihattuja vuosiin. Kuitenkin tuulihatut ovat yksi mukautuvimmista leivonnaisista, makumaailma määräytyy sen mukaan mitä täytteessä on. Tuulihatut onnistuvat hyvin myös gluteenittomista jauhoista. Monista epäluuloista poiketen, tuulihatut on myös varsin helppo valmistaa. Toki taikinan valmistuksessa ja paistamisessa on kohtia, jolloin "kaikki" voi mennä pieleen. Seuraamalla huolellisesti ohjetta, onnistuu kuitenkin suurella todennäköisyydellä. Valmistin tuulihattuja kaksinkertaisen annoksen pakastimeen viikkoa ennen juhlia. Tällä kertaa tuulihatut saivat suolaiset täytteet. Kuvassa tosin myöhemmin kesällä neidin syntymäpäivillä tarjoiltuja tuulihattuja, joissa sisällä mansikoita ja kermavaahtoa.


TUULIHATUT
gluteeniton, laktoositon
(40 pientä)

100g voita (lakt)
2 dl vettä
2 dl gluteenittomia jauhoja
3 kananmunaa
1/2 tl leivinjauhetta

1. Mittaa vesi ja voi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen, kunnes voi on sulaa. Seoksen pitää kiehahtaa kunnolla. Nosta kattila liedeltä ja sekoita jauhot puulastalla nopeasti sekaan kunnes saat paksun taikinan. Jäähdytä vähän. Lisää kananmunat yksitellen sähkövatkaimella sekoittaen. Sekoita lopuksi mukaan leivinjauhe
2. Nostele leivinpaperoidulle pellille nokareita, jätä tilaa, sillä tuulihattujen koko tuplaantuu paistonaikana. Paista 200-asteessa 15-20 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana (äläkä heiluttele hellaa tai muuten tömistele lähistöllä,  ettei leivonnainen lässähdä)
3. Täyttämättömät tuulihatut voi pakastaa


SAVULOHITÄYTE

100g maustamatonta tuorejuustoa (lakt)
n. 100g kermaviiliä (lakt)
nippu tilliä
pieni punasipuli
200g kylmäsavulohta
1/2 rkl dijon-sinappia

1. Kuori ja hienonna sipuli, hienonna tilli ja kylmäsavulohi. Sekoita kaikki aineet lukuunottamatta kermaviiliä, lisää kermaviili pienissä osissa notkistamaan seosta, jätä tarvittaessa osa kermaviilistä käyttämättä, jottei seoksesta tule liian löysää. Anna maustua jääkaapissa
2. Leikkaa tuulihatun lakki puoliksi irti ja täytä tuulihattu täytteellä juuri ennen tarjoilua


ARTISOKKATÄYTE

100g maustamatonta tuorejuustoa (lakt)
n 50g kermaviiliä (lakt)
1 prk säilöttyjä artisokkia
pieni punasipuli
1/4 rkl kokonaisia rosepippureita

1. Valuta artisokat ja hienonna. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna rosepippuri
2. Sekoita kaikki aineet lukuunottamatta kermaviiliä, lisää kermaviili pienissä osissa notkistamaan seosta, jätä tarvittaessa osa kermaviilistä käyttämättä, jottei seoksesta tule liian löysää. Anna maustua jääkaapissa
3. Leikkaa tuulihatun lakki puoliksi irti ja täytä tuulihattu täytteellä juuri ennen tarjoilua

Valmistusaika: tuulihatut: 30 min, täytteet 15 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti