sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Äidin aamiainen

Pidän graavisiiasta ja -lohesta todella paljon. Tavallisesti niitä tulee ostettua varsin harvoin ja vielä harvemmin valmistettya itse. Koska yrittäjä ja teinikin pitävät graavatusta kalasta, filee menisi helposti aamiaisleipien päällä viikossa. Nyt aloitin kuitenkin vaatimattomammin. Lohifileen paksumpi pää päätyi pääruokaan ja pyrstöpalan graavasin. Koska tämä valmistusmuoto oli yhtäkkinen päähänpisto perjantai-iltana, ei perinteisesti käytettäviä sitruunaa ja tilliä kaapeista löytynyt. Pienen inventaarion jälkeen löysin kuivattuja kaffirlimetinlehtiä, jotka antoivatkin hienon sitruksisen sävyn kalalle. Määriä on vaikea antaa, suolan ja sokerin määrä riippuu ihan kalan paksuudesta. Olisiko pieneen pyrstöpalaan mennyt 1 tl sokeria ja 1 rkl suolaa. Isomman palan graavaantuminen vie vuorokauden, tämä pieni pala valmistui  yön yli. Teini oli yrittäjän kanssa golf-kilpailuissa , ja neiti partiokisaamassa, kun herkuttelin myöhäisellä aamiaisella viimeisillä lohiviipaleilla.
KAFFIRLIMETINLEHDILLÄ GRAAVATTU LOHI


pala lohta
merisuolaa
ruokokidesokeria
kuivattuja kaffirlimetinlehtiä


1. Poista lohesta ruodot. Pienestä palasta voit poistaa myös nahan ja maustaa sen molemmin puolin
2. Laita tuorekelmua palanen (reilusti kalaa isompi) työlaudalle, ja ripottele sille suola, sokeri ja murskaa muutama kaffirlimetin lehti. Nosta lohi päälle ja mausta myös pinta. Kääri kala tuorekelmuun tiiviisti ja nosta jääkaappiin. Laita maitopurkki tai muu painava asia kalan päälle. Anna maustua 12 tuntia (isompi pala 24 tuntia)
3. Pyyhi kalan pinnat puhtaaksi mausteista ja viipaloi tarjolle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti