lauantai 5. marraskuuta 2011

Kotona leivottua

Kotitekoinen leipä on taatusti tuoretta, herkullista ja edullistakin. Tavallisesti leivon sämpylöitä. Sämpyläni eivät ole kaunottaria, sillä en juuri pyörittele niitä. Makua sämpylöissäni sitä vastoin on, sillä  niihin  voi upottaa mitä vain porkkanaraasteesta aamupuuron loppuun antamaan makua. Eilen tein sinisimpukoiden kaveriksi patonkia. Patongitkin olisi voinut maustaa rullaamalla niiden sisään yrttejä, juustoraastetta tai vaikka sieniä. Nyt kuitenkin mentiin tavallisella vehnäpatongilla, sillä simpukoiden thaikastikkeessa oli kylliksi makuja.


PATONKI
(2 patonkia)

2 1/2 dl vettä
pussi kuivahiivaa
ripaus sokeria
1/2 tl suolaa
2 + 3 (-4) dl vehnäjauhoja
1/4 dl oliiviöljyä

1. Liuota hiiva, suola ja sokeri 42 asteiseen veteen. Vatkaa 2 dl vehnäjauhoja mukaan. Anna seoksen muhia lämpimässä liinalla peitettynä noin vartti kunnes se alkaa kuplia
2. Alusta loput jauhot taikinaan ja sekoita lopuksi mukaan oliiviöljy. Anna kohota liinalla peitettynä 30 minuuttia
3. Jaa taikina kahteen palaan ja kauli palat toiselta sivulta uunipellin levyisiksi, toiselta n 15 cm. Rullaa palat  kulmasta kulmaan ja nosta uunipellille ja peitä liinalla. Anna kohota puolisen tuntia
4. Sumuta kohonneet patongit kylmällä vedellä ja laita 225 asteiseen uuniin paistumaan noin vartiksi. Sumuta paistumisen aikana patonkien päälle pari kertaa kylmää vettä. Nosta kypsät patongit ritilän päälle jäähtymään. Älä peitä niitä liinalla, jotta pinta pysyy rapeana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti