sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Nuotiolla

Mökkiviikonloppuisin, varsinkin näin syksyllä,  vietämme sään salliessa useammankin tunnin nuotiopaikalla. Usein vain istumme ja nautimme kauniista maisemista ja tulen loisteesta. Toisinaan paistamme muurikkalettuja. Ja joskus nuotiolla valmistetaan koko ateria, kuten viime lauantaina. Aamun retki vei sienimetsään, saaliina kangasrouskuja ja suppilovahveroita. Kangasrouskut tuotiin kotiin, mutta pieni erä suppilovahveroista pääsi pääruuan lisukkeeksi kasvimaan viimeisten pinaattien kanssa - lähiruokaa, jos mikä. Aterian pääraaka-aine oli lohi. Lohen valmistus alkoi meillä loimulaudan valmistuksella. Sopivan mittaiseen laudanpätkään porattiin molemmille reunoille reikiä (yrittäjä) . Reikiin vuoltiin puutapit (pikkuneiti). Yrittäjä jalosti lautaa vielä eteenpäin, mutta koska tuotekehittely on vielä kesken ei siitä nyt enempää.


Nuotiomenu:

loimulohta
kastike lohelle
suppilovahvero-pinaattipaistos
vihreä salaatti
ruisleipää
*
vaahtokarkkeja


LOIMULOHI

reilu pala lohta
1 l  vettä
2 rkl merisuolaa
katajanoksa

1. Lohta kannattaa varata reilusti, sillä ulkoilmassa se maistuu.Ota lohi ajoissa huoneenlämpöön. Poista mahdolliset ruodot
2. Sytytä tuli nuotiolle ja anna sen palaa jonkin aikaa, jotta lämpö tasaantuu. Käytä pieniä puita, jotta voit nopeasti säädellä lämpöä puita lisäämällä
3. Keitä vesi ja sekoita suola veteen. Naulaa lohi nahkapuoli lautaa kohti puutapeilla loimutuslautaan. Nosta lauta vinosti nuotion reunalle n 20 sentin päähän liekeistä. Kalan edessä pitäisi sietää pitää kättä hetki
4. Kasta katajanoksa suolaveteen ja valele kalaa loimuttamisen aikana muutamia kertoja. Kalan kypsyminen vie aikaa, kilon filee kypsyy noin tunnissa

KASTIKE LOIMULOHELLE

1 keitetty kananmuna
1 valkosipuli suolakurkku
1 dl kermaviiliä
1/2 dl majoneesia
1 rkl Dijon-sinappia
1 dl persiljaa
nippu ruohosipulia (tai muita yrttejä saatavuuden mukaan)
mustapippuria, suolaa

1. Hienonna kananmuna. Kuutioi kurkku. Hienonna persilja ja ruohosipuli
2. Sekoita kastikkeen aineet. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa ja mustapippuria myllystä. Anna maustua jääkaapissa

SUPPILOVAHVERO-PINAATTIPAISTOS
(tarkkoja määriä ei ole, kts suhteet kuvasta)

suppilovahveroita
pinaattia
sipuli
valkosipulinkynsi
voita
suolaa, mustapippuria
tilkka sitruunamehua

1. Kuori ja hienonna sipulit. Poista pinaateista paksu lehtiruoti. Puhdista sienet ja halkaise isoimmat
2. Lämmitä paistinpannu ja lisää nokare voita. Kuullota sipuleita pari minuuttia. Lisää sienet, jatka paistamista pari minuuttia. Lisää pinaatit, sekoita. Paista kunnes pinaatit painuneet vähän kasaan. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla

ja aterian kruunasivat tikunnokassa paistetut vaahtokarkit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti