tiistai 26. lokakuuta 2010

Äidin lempikeitto

Syksyn kolmas punajuuriruoka toteutui sunnuntaina. Teinin toivomuksesta pääruokana oli lammasta uuniperunoiden ja sahramiaioilin kera. Alkuruuaksi valmistin punajuuri-vuohenjuustokeiton. Idea keittoon lähti viime kesänä, kun söin GolfTalmassa lounaaksi herkullista vuohenjuustolla maustettua punajuurikeittoa. Silloin toteutus jäi väliin, mutta nyt kehittelin itse oman reseptin. Helpommalla pääsisi jos käyttäisi valmista punajuurisosetta, jota löytyy ainakin K-kauppojen hyllystä. Mutta ei punajuurien itse keittäminenkään työlästä ole, aikaa vain kannattaa varata  reilu tunti.




PUNAJUURI - VUOHENJUUSTOKEITTO

1 kg tuoreita punajuuria
2 isohkoa jauhoista perunaa
vettä
1/2 kasvisliemikuutio
1 valkosipulinkynsi
timjamia
200 g pehmeää vuohenjuustoa
(hunajaa)

***
2 osaa kuohukermaa
1 osa pehmeää vuohenjuustoa
hunajaa
timjamia

1. Kuori punajuuret ja perunat ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Laita kattilaan ja kaada vettä päälle, että kasvikset peittyvät. Murusta liemikuutio sekaan. Keitä kunnes punajuuret ovat kypsiä, noin 1 tunti (perunat kypsyvät jo aiemmin, ja ovat hyvin pehmeitä). Lisää n 10 minuuttia ennen kuin punajuuret ovat kypsiä sekaan yksi hienonnettu valkosipulin kynsi ja pari vartta hienoksi hakattua timjamia (n 1 tl)
2. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää sekaan vuohenjuusto ja sekoita keitto tasaiseksi. Lisää tarvittaessa kiehuvaa kasvislientä, jos keitto tuntuu liian paksulta. Punajuuressa on luontaista makeutta, mutta tilkka hunajaa voi tuoda sitä vielä paremmin esiin.
3. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi  ja sekoita vuohenjuusto sekaan. Mausta hunajalla. Laita keiton päälle pieni keko seosta ja koristele hienoksi hakatulla timjamilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti