perjantai 30. huhtikuuta 2010

Keväisen vihreää

Meillä syödään tällä viikolla parsaa liki jokaisena päivänä, sesonki kun on. Parsa kuuluu avokadon ohella lempivihanneksiini. Eilen parsa pääsi risottoon. Parsaa oli vain puoli nippua. Koska pikkuneiti vasta totuttelee parsan makuun, määrä riitti hyvin. Valmistin risoton Jamien perusohjeen mukaan. Hanna Jensen kuohkeutti risottonsa mascarponella ja lisäsi siihen sitruunaa. Kun mascarponea kaapista löytyi, uusi niksi pääsi kokeiluun. Risotto oli keväisen raikas. Sitruunaa olisi ehkä saanut olla enemmänkin. Risoton valmistamisessa on tärkeintä jumittaa itsensä kasarin vierelle koko prosessin ajaksi, aikaa ei mene kuin parikymmentä minuuttia, joten vaiva on sen väärti.


PARSARISOTTO


1 l kasvislientä
suolaa
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 lehtisellerinvarsi
4 dl risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl vastaraastettua parmesaania
1/2 nippua vihreää parsaa (saisi olla kokonainenkin)
2 rkl mascarponejuustoa
1/2 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunan mehua
2 kevätsipulin vartta


1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi selleri
2. Leikkaa parsat parin sentin pätkiksi, ota nuput erilleen
3. Kuumenna kasvisliemi
4. Kuumenna öljy pannulla, lisää sipuli ja selleri. Kuullota noin minuutti koko ajan sekoittaen. Lisää valkosipuli ja ripaus suolaa. Kuullota pari minuuttia lisää
5. Lisää riisi. Kääntele riisiä koko ajan kunnes se muuttuu läpikuultavaksi
6. Lisää valkoviini ja sekoita
7. Kun valkoviini on imeytynyt, lisää kauhallinen kasvislientä ja ripaus suolaa . Laske lämpöä niin, että liemi vain poreilee. Lisää nestettä kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen aina kun edellinen kauhallinen on imeytynyt riisiin. Lisää parsapalat (ei nuppuja vielä), kun noin puolet nesteestä on mennyt. Kun riisi on pehmeää, mutta pureskeltaessa napakkaa, on se kypsää. Lisää parsannuput
8. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon sitruunan raastettu kuori, sitruunan mehu, mascarpone sekä parmesaani, sekoita varovasti. Lisää lopuksi viipaloidut kevätsipulin varret joukkoon ja sekoita. Säästä hieman parmesaania pinnalle ripoteltavaksi. Tarjoile risotto mahdollisimman pian

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti