torstai 18. helmikuuta 2010

Kauneuspilkkuja

Laskiaisesta on jo muutama päivä ja hernesoppa on kadonnut parempiin suihin. Vaikka sopan keittäminen on perin yksinkertaista puuhaa, vaatii se kuitenkin jonkinverran aikaa, joten yleensä otan esiin isoimman kattilani. Siis ajatuksella pakastaa osa. Tänä vuonna pakkaseen ei kuitenkaan riittänyt pisaraakaan, sillä perhe halusi lämmittää soppaa vielä kahtena päivänä laskiaisen jälkeenkin. Käytin keitossa pakastesipulia, jota laitoin 1 1/2 pussillista. Tai niin luulin, sillä toinen pussi oli jo avattu ja kumilenksulla suljettu. Otin kumilenkin pois ja kaadoin pussin sisällön kattilaan; keittoa koristivat keltaiset maissinjyvät. Kun niitä ei poiskaan saanut, saivat jäädä iloisiksi kauneuspilkuiksi.


PERINTEINEN HERNEKEITTO

1 kg kuivattuja herneitä
4 l vettä
2 pss pakastesipulia (tai 3 isoa sipulia)
1 laakerinlehti
1 1/2 tl valkopippuria myllystä
2 tl kuivattua meiramia
2 tl suolaa
750 g lihaista savupotkaa
sinappia

1. Liota herneitä yön yli. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori pinnalta vaahto pois.
2. Lisää sipulit, laakerinlehti, pippuri, suola ja meirami. Keitä hiljalleen 2-4 tuntia. Varo ettei keitto pala pohjaan.
3. Lisää savupotka keittoon ja keitä vielä tunti. Ota potka pois keitosta, irrottele lihat luista ja kuutioi pieneksi. Lisää kuutiot keittoon
4. Tarjoillessa sekoita sekaan sinappia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti