perjantai 19. helmikuuta 2010

Amerikan kopio

Yrittäjän lempiburgeri suuren amerikkalaisen jätin valikoimissa oli vuosia kala. Muutama vuosi sitten siitä poistettiin jäävuorisalaatti ja sen jälkeen mikään ei ole ollut ennallaan... Sain tänään idean kokeilla tuon herkun valmistamista itse , eihän se nyt niin hankalaa voi olla? Friteerattua kalaa ja remouladia halkaistun sämpylän välissä. Kuulostaa yksinkertaiselta, jota onkin, mutta samalla myös hyvää!


KALABURGERI

4 sämpylää
400g pakasteseifileitä
jäävuorisalaattia
1 1/2 l rypsiöljyä

REMOULADE

1 dl ranskankermaa
1 1/2 dl majoneesia
1 tl dijonsinappia
1 tl hunajaa
1 pieni porkkana
1/2 pientä maustekurkkua
2 rkl kapriksia
1/2 dl hienonnettua persiljaa

1. Kuori porkkana ja raasta raastimen karkealla terällä
2. Hienonna persilja ja kaprikset
3. Kuutioi maustekurkku pieniksi kuutioiksi
4. Sekoita kaikki aineet ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia


FRITEERAUSTAIKINA

4 dl vichyvettä
1 kananmuna
ripaus suolaa
1 tl chilijauhetta
2 dl vehnäjauhoja

1. Erottele munasta valkuainen ja keltuainen
2. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi
3. Sekoita taikinan muut aineet ja anna taikinan turvota hetki. Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti nostellen. Valkuaisvaahto ja vichyvesi tekevät taikinasta kuohkean

Friteeraaminen:
1. Kuumenna rypsiöljy padassa 180-asteiseksi. Sopivan lämmön voi tarkistaa leipäkuutiolla. Kun kuutio alkaa ruskistua heti, on öljy sopivan kuumaa. Pidä lähellä isoa kattilan kantta, jos öljy syttyy palamaan.
2. Laita lautaselle pari arkkia talouspaperia
3. Leikkaa seifileet 2-3 osaan. Suolaa ja pippuroi. Kasta fileet friteeraustaikinaan ja pudota varovasti kuumaan öljyyn. Käännä kalat, kun alapuoli on kauniin ruskea. Kun toinenkin puoli on ruskistunut, nosta kala talouspaperilla päällystetylle lautaselle. Friteeraa fileet 2-3 erässä, ettei öljy pääse jäähtymään. Jäähtyneen öljyn voi siivilöidä ja pullottaa ja käyttää uudelleen jos friteeraa usein (joskin vain sellaisiin ruokiin, joihin kalanmaku sopii)

Burgerin kokoaminen:
1. Lämmitä halkaistut sämpylät uunissa.
2. Leikkaa jäävuorisalaatti
3. Laita halkaistun sämpylän pohjapuolelle remouladekastiketta ja pari friteerattua kalafileetä. Kasaa päälle runsaasti viipaloitua jäävuorisalaattia ja laita sämpylän kansi päälle. Nauti!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti