torstai 11. helmikuuta 2010

Juustolla peitetty


Kukkakaaligratiini on koko perheen lempiruokaa. Jotenkin se on meillä jäänyt kesän ruuaksi, yleensä johonkin grillattuun yhdistettynä. Loppukesällä gratiiniin pääsevät kanttarellit, näin talvella kuivatut suppilovahverot. Tämä on niitä ruokia, joihin on vaikea antaa tarkkoja määriä. Kaalit ovat erikokoisia ja joskus kastike vaatii enemmän jauhoja, joskus siitä tulee liiankin sakeaa. (minkä voi tietysti korjata nesteen määrää lisäämällä) Myös kaalinkeitinlientä voi käyttää kastikkeen nesteenä. Voisihan kukkakaaligratiinin tehdä kevytversionakin, mutta perinteinen kyllä vaatii kunnon rasvaisen juuston, esimerkiksi punaleima emmentalin tai mozzarella-emmantal sekoituksen, joita saa pussissakin.


KUKKAKAALIGRATIINI

1 iso kukkakaali tai pari pientä

Vettä ja kasvisliemikuutio (esim natriumglutamaatiton Herbamare) keittämiseen

1 sipuli

2 dl kuivattuja suppilovahveroita liotettuna

Pari rkl rypsiöljyä

½ l maitoa

4 rkl vehnäjauhoja

Muskottipähkinää

Mustapippuria

Suolaa

1 + 1 dl juustoraasteetta

1. Lohko kukkakaali nupuiksi ja keitä kasvisliemessä kunnes hieman pehmenee, n. 5 minuuttia.

2. Kuori ja hienonna sipuli ja hienonna suppilovahverot

3. Kuumenna paistokasari ja lisää loraus rypsiöljyä. Paista sipulia ja sieniä pari minuuttia ja lisää vehnäjauhot. Sekoita hyvin. Lisää maito pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Kun seos on suurustunut lisää 1 dl juustoraastetta ja sekoita. Anna kiehua pari minuuttia ja mausta.

4. Voitele laakea uunivuoka ja laita kukkakaalit vuokaan. Kaada kastike päälle. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta

5. Gratinoi 200-asteessa noin 20 minuuttia, kunnes gratiini saa kauniin ruskean pinnan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti