lauantai 22. tammikuuta 2022

Se parempi tattikeitto

Hyvänkin sienivuoden jälkeen säästelee säilömiään sieniä, josko tulevat vuodet eivät ole yhtä hyviä. Tokihan kuivattu sieni säilyy, mutta kyllä niistä pitää nauttiakin. Osa kuivatuista sienistä jaettiin jo syksyllä miniälle, ahkeralle sienestäjälle. Miniän äidille veimme tuliaisena kuivattuina suppilovahveroita ja herkkutatteja. Nuoriso jännitti jäämmekö Brasilian tullissa kiinni, mukana kun oli myös epäilyttäviä jauheita eli saaristolaisleipäaineita pusseissa. Sienet  ja leipäaineet pääsivät perille ja jouluna olikin tarjolla suomalaista saaristolaisleipää. 
Tänään herkuttelimme tattikeitolla. Tattien liotusliemi antaa kokoonkeitettynä keittoon intensiivisen maun ja liemikuutioita ei tarvita. Jos tuleva tattivuosi on yhtä hyvä kuin viime vuonna pitää keitellä tiivistettyä tattilientä pakastimeen valmiiksi.
SE PAREMPI TATTIKEITTO
(kahdelle pääruokana)

30g kuivattuja (herkku)tatteja
1/2 l vettä liottamiseen
1 iso salottisipuli
valkosipulinkynsi
2 tl tuoretta timjamia hienonnettuna
150g juuriselleriä (paino kuorittuna)
1 dl valkoviiniä
suolaa, mustapippuria myllystä
rypsiöljyä ja voita
2 dl kuohukermaa
*
4 viipaletta pekonia
omena
vaahterasiirappia

1. Laita sienet veteen likoamaan vähintään tunniksi
2. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna timjami. Kuorijuuri selleri ja leikkaa noin sentin kuutioiksi. Hienonna sienet (säästä liotusvesi)
3. Kuullota sipuleita, timjamia ja selleriä kattilassa muutama minuutti voin ja rypsiöljyn seoksessa, lisää sienet ja jatka paistamista sekoitellen pari minuuttia
4. Lisää valkoviini ja anna sen kiehahtaa. Lisää sienten liotusvesi ja anna keiton kiehua kunnes neste on haihtunut noin puoleen. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja soseuta keitto
5. Lisää kerma ja anna keiton kiehua hiljakseen kymmenisen minuuttia tai kunnes se alkaa saostua. Tarkista maku
6. Keiton kiehuessa viipaloi pekoni ja leikkaa omena ohuiksi suikaleiksi. Paista pekoni rapeaksi pannulla. Nosta pekonit pois ja lisää omena  ja loraus vaahterasiirappia pannulle. Paista hetki
7. Tarjoile keitto pekonimurun ja omenan kanssa

Valmistusaika: 1 h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti