sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Rullia II

Neiti ehdotti, että tekisin viikonloppuna jotain uutta ruokaa. Kuiva-ainekaapissa on ollut pari pakettia riisipaperia odottamassa rullailuinnostusta. Filotaikinasta tehtyjä kevätkääryleitä olen tehnytkin. Hyviä nekin ovat, tosin friteerattuina varsin raskaita. Tämä vietnamilainen versio on kevyempi. Täyte ei tarvitse edes minun käyttämiäni broileria tai katkarapuja, vaan raikkaat kasvikset riittävät. Mungpavun idut ostin rullia varten, muuten mentiin niillä aineilla, joita kotoa löytyi. Pilkkominen ja rullaaminen vie aikaa, mutta muuten rullat ovat helppoja valmistaa. Rullia kannattaa valmistaa vain kerralla syötävä määrä, jotta niiden raikkaus säilyy. Satay-kastike ei ole niin vietnamilaista, mutta minun vain teki mieli sitä. Yrittäjä piti rullista erittäin paljon. Hyviä ne olivatkin!


VIETNAMILAISET KEVÄTRULLAT
(kahdelle pääruoka)

rullat:
10 arkkia riisipaperia
*
papu- tai riisivermisellejä
*
porkkana
pätkä kurkkua
sokeriherneen palkoja
mungpavun ituja
kypsää kanaa
katkarapuja
erilaisia yrttejä (lehtipersilja, korianteri, ruohosipuli)
*
valmista makeaa chlikastiketta

1. Valmista ensin satay-kastike jäähtymään (ohje alla)
2. Kuori porkkana ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Halkaise kurkku. Kaavi siemenet pois. Leikkaa vielä poikittain kahteen osaan ja edelleen ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi herneet. Hienonna yrtit. Suikaloi palanen kypsää kanaa. Levitä aineet kasoiksi työlaudalle
3. Laita vermiselli kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna liota pari minuuttia. Huuhtele ja kuivaa
4. Liota riisipaperi kerrallaan lämpimässä vedessä pehmeäksi. Laita paperi työlaudalle ja kerää arkin alaosaan kasviksia ja broileria tai katkarapuja. Pyöräytä rullaa kerran, taita sivut päälle ja rullaa tiukaksi rullaksi. Nosta valmiit rullat tarjoiluastiaan vieri viereen (älä laita päällekkäin, sillä rullat tarttuvat toisiinsa). 
5. Tarjoile makean chilikastikkeen ja satay-kastikkeen kanssa

satay-kastike:
pieni punainen chili
1 cm inkivääriä
rypsiöljyä
1 dl kookosmaitoa
vajaa desi maapähkinävoita
1 rkl kalakastiketta
1 rkl tummaa muscovadosokeria
2 rkl sitruunanmehua
vettä

1. Kuori ja raasta inkivääri. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Kuullota chiliä ja inkivääriä hetki rypsiöljyssä. 
2. Lisää kookosmaito ja maapähkinävoi. Keitä hetki sekoitellen. Mausta kalakastikkeella, sokerilla ja sitruunanmehulla. Ohenna vedellä. Tarjoile haaleana

Valmistusaika: 1 tunti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti