sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

intialais-nepalilaista lammasta

Suomessa syödään lammasta puolisen kiloa henkeä kohti vuodessa. Näin pääsiäisen aikaan kulutus lisääntyy. Meidänkin perheemme pääsiäiseen kuuluu lammas. Sama ohje, jossa matkataan Intiaan on palvellut jo vuosia. Myös kesällä grillissämme on usein lammasta. Lammas sopii hyvin myös muulloin kuin pääsiäiseen tai grillauskaudelle. Tästä  Intiaan (tai Nepaliin) sijoittuvasta lammasruuasta pidämme kaikki. Pitkä haudutus pyöristää runsaan makumaailman ja maistelu matkan varrella takaa, että mauat ovat tasapainossa, eli ohjetta ei pidä noudattaa orjallisesti, vaan miettiä tarvitaanko jotain lisää. Kurkkuraita viimeistelee maun. Raidan ja naanleivän ohje myöhemmin


LAMMASCURRY
(kahdeksalle)

1 1/2 kg lampaan paistia
1 iso punasipuli
3 valkosipulinkynttä
3 cm pala inkivääriä
kanelitanko
3 laakerinlehteä
2 tl kardemummaa
1 tl cayennepippuria
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 rkl korianterinsiemeniä
1 tl mustapippuria
suolaa
1 tlk tomaatteja tomaattimehussa
1 tlk paseerattua tomaattia
3 isoa porkkanaa
vettä
rypsiöljyä, voita
*
tuoretta korianteria
punaista chiliä

1. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ruuan valmistamista. Leikkaa lihasta pois nahka, rasva ja liiat kalvot. Kuutioi liha noin 1x1 cm kokoisiksi paloiksi
2. Paista lihat muutamassa erässä voin ja rypsiöljyn sekoituksessa. Mausta suolalla. Nosta lihat pataan
3. Kuori valkosipuli ja inkivääri, raasta molemmat. Kuori ja hienonna sipuli. Murskaa korianterin siemenet morttelissa
4. Paista sipuleita ja inkivääriä pannulla hetki rypsiöljyssä, lisää kuivat mausteet (ei suolaa) ja jatka paistamista minuutti-pari koko ajan sekoittaen. Lisää pataan lihojen kanssa. Kaada pannulle tilkka vettä, anna kiehahtaa ja kaada pataan
5. Kuori ja viipaloi porkkanat. Lisää pataan. Kaada paseerattu tomaatti ja kokonaiset tomaatit mehuineen pataan. Huuhtele tölkit vesitilkalla ja lisää vesi pataan. Sekoita ja anna padan kiehua hiljakseen 2-3 tuntia. Maistele kypsymisen aikana ja korjaile makuja mieleiseksesi. 
6. Tarjoile riisin, kurkkuraidan ja naan-leivän kanssa

Valmistusaika: 30 min + hautuminen 2-3 tuntia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti