Pohdimme pitkään kuinka ison/ montako kakkua teemme, sillä pappa ja lapset ovat varsinaisia täytekakkujen suursyömäreitä. Päädyimme tekemään yhden kakun, joka on teoreettisesti mitoitettu kolmellekymmelle ohjeella 1 kananmuna per 3 henkeä. Lisäksi tarjolla oli pikkuleipiä sekä tiikerikakkua. Tämä määrä oli parinkymmenen hengen juhlijamäärälle juuri sopiva, vain jotain pientä jäi, mutta missään vaiheessa ei tullut tunnetta, että tarjottavat loppuvat. Käytin kakkupohjassa viime vuonna löytämääni ohjetta gluteenittomaksi muokattuna. Täytteenä täytekakussa tavallisesti käyttämääni mansikkamoussea vähän tuunattuna. Gluteeniton kakku tummuu helposti, joten laitoin varmuudeksi päälle leivinpaperin ja pohja ei päässyt tummumaan liikaa. Kakkukuvan tilasin Ullanunelmasta. Olen aiemmin käyttänyt vain vohvelipohjalle painettuja valmiskuvia, ja ne ovat minusta olleet varsin epäonnistuneita kokeiluja. Tämä ohuelle sokeripaperille tulostettu kuva laitetaan kaulitun sokeri- tai marsipaanimassan päälle vasta vähän ennen tarjoilua. Minä käytin sokerimassaa, joka otti helteisestä kesäilmasta sen verran kosteutta, ettei sen ja kakkukuvan väliin tarvittu lisäkosteutta. Kakku odotteli jääkaapissa kolmisen tuntia kuvan laittamisen jälkeen ja kuva pysyi aivan priimana koko tarjoilun ajan. Päällisen maku oli varsin makea, mutta raikas täyte tasapainotti makeutta. Nimikirjailussa käytin ensimmäistä kertaa syötävää väriä ja sitä olisi kyllä pitänyt harjoitella etukäteen.
GLUTEENITON JA LAKTOOSITON MANSIKKAKAKKU
kakkupohja:
1/2 l kananmunia (nyt =10)
1/2 l hienoa sokeria
1/2 l luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
*
laktoositonta voita, kookoshiutaleita vuokaan
täyte:
12 liivatelehteä, vettä
1 pkt laktoositonta sitruunarahkaa
1 pkt laktoositonta tuorejuustoa
1 dl hienoa sokeria
4 dl kuohukermaa
1/2 litraa mansikoita
2 rkl hienonnettuja sitruunamelissan lehtiä
2 rkl hienonnettuja sitruunamelissan lehtiä
1/2 dl sitruunamehua
kostutukseen:
sitrunamehua, vettä ja sokeria
päälle:
valkoista sokerimassaa, tomusokeria kaulimiseen
kakkukuva
syötäviä kultahileitä
(syötävää kultatussia kirjoittamiseen)
kakkukuva
syötäviä kultahileitä
(syötävää kultatussia kirjoittamiseen)
5 dl laktoositonta vispikermaa
*
1. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Viisaampien mukaan vaahto on valmista kun vispilällä piirretty kuvio jää vaahdon pinnalle
2. Yhdistä kuivat aineet ja kääntele varovasti taikinaan, kuitenki niin että saat jauhot sekoitettua koko taikinaan tasaisesti
3. Voitele reilu ( nyt halkaisija 28 cm)kakkuvuoka ja ripottele kookoshiutaleilla, kaada taikina vuokaan. Paista 150 asteessa 1 h 30 min - 1 h 45 min. Anna kakun jäähtyä vuuassa
4. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita rahka, tuorejuusto ja sokeri. Vaahdota kerma. Murskaa mansikat. Yhdistä juustoseos, kermavaahto, mansikat, hienonnetut sitruunamelissan lehdet ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna sitruunanmehu kattilassa ja purista liivatteista liika vesi pois ja liuota ne sitruunanmehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon, sekoita hyvin. Anna levätä hetki
5. Leikkaa kakkupohja poikittain neljään levyyn. Vuoraa irtopohjavuoka kelmulla. Laita yksi levy (paistettaessa pohjana ollut, sillä se lienee tasaisin ja tulee kumottaessa päällimmäiseksi) kakkuvuokaan ja kostuta levy sitruunanmehu-vesi-sokeriseoksella ( maistele- sopivasti happamuutta, mutta myös hiven makeutta)
6. Levitä 1/3 täytteestä kostutetulle kakkulevylle. Nosta toinen levy päälle ja kostuta ja täytä, toista kolmannen kerran ja nosta päällimmäiseksi kakkulevy, kostuta. Taittele loppu tuorekelmu päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään
7.Kumoa kakku tarjoiluvadille. Kauli sokerimassa tomusokerin avulla pyöreäksi ohueksi kakun kokoiseksi levyksi ja nosta kakun päälle. Laita kakkukuva paikoilleen. Vatkaa kerma ja pursota reunoille. Viimeistele kultahileillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti