Useita vuosia sitten sain asiakastilaisuudessa savustetun lohen kaverina hyvää, tahnamaista kastiketta. Maut olivat tuttuja, mutta en kuitenkaan pystynyt täysin tunnistamaan, mitä kastike piti sisällään. Yllätyksekseni ohje oli erittäin yksinkertainen : tilavuusmitoissa saman verran hienonnettua tilliä, voita ja sinappia. Hyvästä mausta ja simppelistä ohjeesta huolimatta en ole kyseistä kastiketta valmistanut. Nyt jääkaapissa odotti pippurimaustettu lämminsavulohifilee (siltä joulunaluksen kalakauppiaalta ostettu). Ohje vähän muokkautui matkan varrella. Minun jääkaapistani löytyy vain Dijon-sinappia , jota oululainen pitokokki vuonna 1996 ei laittanut kastikkeeseen, vaan arvattavasti hän käytti sitä suomalaista makeaa versiota. Tämän tosin huomasin vasta ensimmäisen maistamisen jälkeen, joten terävyyttä poistamaan tarvittiin makeutta eli hunajaa. Samalla päätin keventää muutenkin ja sekoitin mukaan rahkaa. Lisukkeeksi valmistuivat uuniperunat (pese perunat, kääri yksitellen folioon ja paista 175-asteessa n. tunti) sekä vihersalaatti. Myös lohifilee käväisi uunissa lämmittelemässä.
KASTIKE LÄMMINSAVULOHELLE
1 dl hienonnettua tilliä
1 dl voita
1 dl Dijon-sinappia
3 rkl hunajaa
1 prk rasvatonta maitorahkaa
1/2 tl suolaa
1. Sekoita kaikki aineet ja anna levähtää hetki jääkaapissa ennen tarjoilua
2. Ylijäänyt kastike toimii hyvin leivänpäällisenä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti