torstai 28. tammikuuta 2010

Kaapin tyhjennystä


Kirjoittelin huomisen ostoslistaa ja tutkin kuiva-ainelaatikoiden sisältöä. Jauhoja ja ryynejä oli jos jonkinlaista lajia. Koska uuniin oli jo menossa teinin valmistama makaronilaatikko päätin tyhjentää pussinpohjat sämpylöihin, josta aineiden moninaisuus ja epämääräiset mitat. Jääkaapista mukaan löytyi vielä 2 porkkanaa taikinaa mehustuttamaan. Pullan pyörittäminen ei ole koskaan onnistunut minulta, joten jätän suosiolla sämpylät rouheiksi. Ja kun ne kuitenkin tarttuvat pellillä toisiinsa, miksi ei laittaisi niitä valmiiksi sisarussämpylöiksi.

KAAPINTYHJENNYS SÄMPYLÄT

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
n.2,5 dl porkkanaraastetta
n.1,5 dl vehnänlesettä
n.1,5 dl kaurahiutaleita
n.1 dl ohrajauhoja
n.5 dl rouheisia sämpyläjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä

1. Sekoita hunaja ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää porkkanaraaste, leseet ja kaurahiutaleet, sekoita ja anna turvota hetki. Sekoita hiiva jauhoihin ja alusta jauhot taikinaan. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikina valmiiksi.
2. Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla
3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Lisää tarvittaessa jauhoja.
4. Jaa taikina 16 palaan ja pyöritä sämpylöiksi. Kohota liinalla peitettynä 15 minuuttia ja paista 200-asteessa 15 minuuttia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti