sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Italian makuja leivässä


Minun on jo pitkään pitänyt tehdä focacciaa, ihan vain kokeillakseni saanko kotitekoisesta yhtä hyvää kuin olen joskus reissussa maistanut. Eilen googlailin ja selailin keittokirjoja. Hellapoliisilla oli helppo alun perin Pirkasta peräisin oleva ohje, jostain syystä se ei vain tuntunut "aidolta". Kokkaavilla siskoilla oli hivenen monivaiheisempi resepti, joka jäi nyt toteuttamatta juuri monivaiheisuutensa vuoksi. Jamie Oliverit ovat lempikeittokirjojani selkeiden ohjeiden ja pelkistettyjen makujen vuoksi. Ykkösessä, eli Alastomassa kokissa oli perusleipätaikinan ohje, josta muokkautuu myös focaccia. Sieltä varastin focaccian päälliset - valkosipulia ja basilikaa. Leipäresepti kuulosti kuitenkin niin monimutkaiselta, että kurkkasin vielä HS:n Ruokatorstaita ja ensimmäinen (joskaan ei viimeinen) focacciani on lähes suora kopio. Nyt käytin jauhoja aavistuksen liikaa ja leivästä tuli turhan tiivis, mutta muuten se onnistui hyvin. Seinänaapuri istui kanssamme iltaa muutaman viinilasillisen merkeissä ja pienenä suolapalana nautimme focacciaa oliiviöljy-balsamicoseokseen dipaten.
FOCACCIA

4 1/2 dl vettä
rippunen suolaa
1 rkl sokeria
9-10 dl (hienoja) vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2 rkl rypsiöljyä

pinnalle:
ruukku basilikaa
2 valkosipulinkynttä
hitunen sormisuolaa
1 dl oliiviöljyä
***
sormisuolaa
oliiviöljyä

1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja lisää sokeri & suola
2. Sekoita kuivahiiva 3 dl jauhoja. Vatkaa seos veteen ja anna taikinajuuren seistä lämpimässä, kunnes seos alkaa kuplia (noin vartti)
3. Alusta taikina vehnäjauhoilla pehmeäksi. Lisää lopuksi öljy, joka irrottaa taikinan käsistä ja kulhosta
4. Kaada taikina öljytylle uunipellille ja levitä kevyesti painellen pellin kokoiseksi. Anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi
5. Kuori valkosipulinkynnet, murskaa kynnet ja basilika morttelissa. Lisää hitunen sormisuolaa ja 1 dl oliiviöljyä ja sekoita. Painele kohonneeseen leipään sormilla koloja ja täytä kolot seoksella.
6. Paista 225-asteessa 15 minuuttia
7. Ota pois uunista ja levitä vielä vähän oliiviöljyä ja sormisuolaa pinnalle. Tarjoile haaleana pikkusuolaisena tai keiton lisänä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti