sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Miten moules äännetään?


Viime vuonna olin kongressimatkalla Pariisissa. Eksyimme pieneen ravintolaan, jossa ruokalistat olivat olivat vain ranskaksi ja henkilökunta puhui vain ranskaa, tai ei ainakaan halunnut ymmärtää mitään muuta kieltä. Matkustan työn vuoksi paljon ja toistaiseksi en ole jäänyt ilman ruokaa, vaikka kielitaitoni rajoittuukin kotimaisiin, englantiin ja espanjaan. Ranskaakin luulen ymmärtäväni pikkuisen, ainakin ruokalistoja. Nyt ongelmaksi tuli, ettei henkilökunta halunnut ymmärtää edes ranskaa. Jos meidän käyttämäämme kieltä voi ranskaksi sitten kutsua. Joka tapauksessa halusimme simpukoita, kuka milläkin tavalla (sesonki kun oli, ja ravintola niihin erikoistunut). Sana moules ei vain kääntynyt suussamme niin, että neiti tarjoilija olisi sen suvainnut. Pienen väännön jälkeen saimme kuitenkin kukin eteemme höyryävät kulholliset simpukoita oivan roseviinin kera.
Uudenvuoden aattona valmistui simpukkaklassikko, simpukoita merimiehen tapaan. Annoksesta riittää pääruokana 4-6:lle, alkuruokana 8-10:lle


MOULES MARINIERES

2 kg eläviä sinisimpukoita
1/2 l kuivaa valkoviiniä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
yrttejä ( esim persilja,ruohosipuli/ timjami/ laakerinlehti)
pari kierrosta valkopippuria myllystä
1 dl kermaa
rypsiöljyä pannuun


1.Harjaa sinisimpukat juoksevan veden alla ja poista "parrat" . Varmista, että kaikki elävät ( Elävä simpukka on kiinni. Jos simpukka on auki, kopauta sitä hellästi pöydän reunaan ja simpukan pitäisi sulkeutua)
2. Kuori sipulit, viipaloi sipuli ja hienonna valkosipuli. Hienonna puntti persiljaa ja muut haluamasi yrtit. Laakerinlehti käytetään kokonaisena
3. Laita isoon kattilaan tai wok-pannuun tilkka rypsiöljyä, lisää sipulit, kuullota hetki, älä anna ruskistua. Lisää viini ja puolet persiljasta sekä muut yrtit ja valkopippuri. Anna kiehua kannen alla pari minuuttia.
4. Lisää simpukat ja keitä kannen alla viisi minuuttia. Kääntele simpukoita välillä pari kertaa, jotta kaikki kypsyvät. Avautuneet simpukat ovat valmiita. Poista edelleen kiinni olevat simpukat. Lisää lopuksi kerma ja loppu persilja
5. Annostele simpukat liemineen syville lautasille.Lisäksi hyvää vaaleaa leipää ja kuivaa valko- tai roseviiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti