Nimipäivän juhliminen on ollut varsin suomalainen juttu. Suomen lisäksi vain Ruotsissa taitaa olla vastaava kulttuuri. Vielä muutama vuosikymmen sitten myös aikuisten nimipäiville saatettiin kutsua vieraita, sukulaisia tai lähimmät naapurit, ainakin maalla. Uuden asuinpaikan myötä olen päässyt taas lähemmäs tätä vanhaa tapaa. Nimipäivä kun on loistava (teko)syy kutsua ihmisiä käymään. Nimipäivänä, kuten muissakin juhlissa pitää tietenkin olla kakku, mieluiten kaksi. Kolmekaan ei haittaa, jos pari niistä on voileipäkakkuja, kuten tässä taannoin yhdistetyillä veljen nimipäivä- ja vaimokkeen pojan syntymäpäiväjuhlilla. Nyt saa riittää kaksi kakkua, toinen täydellinen suklaakakku ja toinen juustoinen skagenkakku. Tuon suklaisen ohje löytyy täältä, kakun reseptin kehittäjän blogista. Seurasin ohjetta pilkulleen, lisämakuna käytin kahvia eli kuuma neste täytteessä oli kahvia sekä lisäksi aprikoosimarmeladia kakkupohjan ja suklaakreemin välissä. Juustokakun pohja täältä, täyte oma sovellus.
pohja:
150g hapankorppuja
75g voita
3/4 dl vettä
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
täyte:
300g katkarapuja
50g kylmäsavulohta
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
1/2 dl hienonnettua tilliä
sitruuna
1 tl dijon-sinappia
mustapippuria myllystä
3 dl ranskankermaa
400g tuorejuustoa (kylmäsavulohi ja naturel)
4 liivatelehteä + vettä
päälle:
kokonaisia katkarapuja
kylmäsavulohta
sitruunaviipaleita
tilliä/ruohosipulia
1. Valmista pohja. Sulata voi. Murskaa hapankorput (käytin morttelia). Hienonna ruohosipuli. Sekoita kaikki pohjan aineet tasaiseksi. Vuoraa 24 cm vuoka tuorekelmulla siten, että kelmua jää reilusti myös vuuan ulkopuolelle (käännät nämä liepeet sitten valmiin kakun päälle) Painele hapankorppuseos vuuan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta vuoka jääkaappiin
2. Laita liivatelehdet kylmään veteen
3. Hienonna katkaravut ja lohi. Hienonna ruohosipuli ja tilli. Pese sitruuna ja raasta kuori ja purista mehu
4. Vatkaa ranskankerma vaahdoksi, lisää tuorejuustot ja sekoita tasaiseksi. Lisää katkaravut, kylmäsavulohi, hienonnetut yrtit, sitruunankuoriraaste, mausta dijonsinapilla ja mustapippurilla, sekoita hyvin
5. Kuumenna sitruunanmehu, lisää liivatelehdet yksi kerrallaan ja anna liueta. Anna jäähtyä hetki ja kaada koko ajan sekoittaen juustoseokseen. Sekoita tasaiseksi
6. Kaada juustoseos hapankorppukerroksen päälle ja tasoita. Käännä tuorekelmut päälle ja nosta vuoka jääkaappiin yön yli
7. Koristele kokonaisilla (vastakuorituilla) katkaravuilla, kylmäsavulohella, sitruunalla ja yrteillä.
Valmistusaika: 1 h + hyytyminen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti