Jo syksyllä REKOsta hankittu karitsan lapa on odotellut josko ruokailijoita olisi useampi. Eihän niitä ruokavieraita saa ellei kutsu, joten pyysin äidin sunnuntailounaalle. Ei karitsanlapa iso ole, mutta kahdestaan sitä olisi syöty viikko, nyt taitaa mennä kahdessä päivässä ja muutaman kerran leivän päällä. Halusin valmistaa lavan padassa hitaasti hauduttaen, joten jouduin käyttämään väkivaltaa ja katkaisemaan kintun. Meni helposti, ensin saksilla lihat poikki nivelen kohdalta ja sitten nivel taittaen kahtia. Liha oli uunissa 110-asteessa 12 tuntia, ja aamulla tuntui melkein joululta, kun kypsän lihan tuoksu tulvi nenään. Padan neste piti lihan mehukkaana ja luut irtosivat, kun lihan nosti ylös padasta. Tein karitsan kanssa kastikkeen haudutusliemestä (silloin rasva pitää kuoria todella huolellisesti pois), mutta nyhtölihan voisi tarjota tortillojen, pitaleipien tai minkä kanssa sitten haluaakin. Lisäksi selleripyreetä ja uunissa paahdettuja parsakaaleja. Alkuruokana punajuuricarpaccio sinihomejuustomoussella ja pähkinöillä ja jälkiruokana Runebergin torttuja.
NYHTÖLAMMAS
karitsan lapa (nyt 1,3 kg, josta jäi lihaa n 750g)
2 isoa porkkanaa
2 isoa sipulia
10 valkosipulin kynttä
suolaa, mustapippuria myllystä
savupaprikaa
tummaa balsamiviinietikkaa
2 dl punaviiniä
2 lihaliemikuutiota
kiehuvaa vettä
*
kannellinen uuninkestävä pata
1. Pieni lapa pataa sopivaksi. Hiero lihaan kauttaaltaan balsamiviinietikkaa ja pyörittele liha suolan, mustapippurin ja savupaprikan seoksessa.
2. Kuori sipuli ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Kuori valkosipulinkynnet. Leikkaa porkkanat reiluiksi paloiksi. Laita vihanneksia pataan, lisää lihat ja laita loput vihannekset lihojen viereen. Kaada punaviini pataan ja nosta pata liedelle ja anna punaviinin kiehahtaa. Murustele lihaliemikuutiot lihojen sekaan ja kaada päälle kiehuvaa vettä, niin että lihat juuri ja juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja nosta pata 225-asteiseen uuniin vartiksi. Laske uunin lämpötila 110-asteeseen ja " unohda" pata uuniin ainakin 8 tunnin ajaksi, 12 tuntiakaan ei haittaa
3. Nosta lihat liemestä reikäkauhalla ja irrota lihoista rasva ja mahdolliset kalvot. Jätä liha sen kokoisiksi paloiksi kun se puhdistuksen jälkeen jää tai revi haarukoilla "nyhtölampaaksi". Tarjoile nyhtölammas sellaisenaan tai kastikkeessa
4. Kastike: Poista kasvikset liemestä. Poista rasva rasva liemen pinnalta (tämä vaatii kärsivällisyyttä- jos annat liemen jäähtyä kunnolla, rasva on helpompi poistaa). Nosta pata liemineen hellalle. Ota 1 dl lientä ja sekoita siihen 2 rkl vehnäjauhoja, Vatkaa tämä seos liemeen ja anna liemen kiehua hetki, jotta jauhot kypsyvät. Mausta liemi karpalohyytelöllä. Tarkista suola. Lisää kasvikset ja liha liemeen ja kiehauta
Valmistusaika: 30 min + uunissa 8-12h + kastike 30 min
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti